Damrak in mineur door cijfers over Duitse inflatie

AMSTERDAM, 23 JUNI. Tegenvallende inflatiecijfers uit Duitsland zetten vanmorgen de toon op het Damrak. Hoewel de obligaties onder druk stonden hielden de aandelenkoersen als gevolg van de hogere dollar redelijk stand. De graadmeter, de AEX-index, noteerde rondom het middaguur 1 punt lager op 434,52 punten.

AMSTERDAM De mineurstemming ontstond nadat de Duitse deelstaat Baden-Württemberg de inflatiecijfers had bekendgemaakt. De consumentenprijzen waren daar in een maand tijd met een half procent gestegen. Eerder had de deelstaat Hessen al een stijging van 0,3 procent naar buiten gebracht. Niet echt schokkend, maar voor beleggers toch voldoende aanleiding om de defensieve stellingen te betrekken. Op alle Europese effectenbeurzen gingen de koersen wat omlaag. “Er heerst een angstig gevoel. De ene na de andere belegger doet een stapje terug”, aldus een beursmakelaar. Hij wees daarbij op het redelijk hoge niveau van vele aandelenkoersen, zodat winstnemingen aantrekkelijk kunnen zijn. De obligatiemarkt deed het slecht vanmorgen. De koersen zakten gemiddeld vier dubbeltjes.

Winst was er voor het fonds Van Ommeren. Het Rotterdamse concern stoot zijn distributeur Intexo af. Beleggers beloonden een dergelijke stap met een koerswinst van 1,10 op 49 gulden.

Op de valutamarkten heeft het besluit van de Britse premier Major gisteren om af te treden als leider van de Conservatieve Partij nauwelijks beroering veroorzaakt. Tijdens de valutahandel in de Verenigde Staten ging de koers van het pond aanvankelijk omlaag, maar er volgde al snel een herstel. Handelaren redeneerden dat de stap van de premier uiteindelijk kan leiden tot meer politieke stabiliteit in Groot-Brittannië. Als het Major lukt herverkozen te worden, zal de oppositie van de zogenoemde Euro-sceptici binnen de Conservatie Partij zijn uitgeschakeld. De koers van het pond lag vanmorgen op 2,5015 in vergelijking met een slotkoers van 2,4940 gisteren.

De dollar begon vanmorgen circa een cent hoger. Een koers werd genoteerd van 1,5609, na een slotkoers van 1,5520 gisteren. Handelaren schreven de koerswinst toe aan groeiende speculatie over een spoedige verlaging van de rente in de Verenigde Staten.

NEW YORK Op Wall Street hebben de verhoogde kansen op een renteverlaging in de VS gisteren de aandelenkoers over een breed front omhoog gejaagd. De Dow Jones-index van dertig toonaangevende fondsen sloot op 4589,64 punten. Dat kwam neer een winst van 42,54 punten in vergelijking met de eindstand de voorgaande dag en eveneens een nieuw record.

De hoop op een renteverlaging, die al enige tijd leeft onder beleggers, werd gisteren plotseling sterker toen bleek dat het aantal aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen over de laatste meetperiode vijf keer zo hoog was als verwacht. Om de trager groeiende economie van de VS nieuw leven in te blazen, zouden de Amerikaanse centrale banken in de eerste week van juli kunnen besluiten de rentetarieven te verlagen, zo redeneerden beleggers.

TOKIO De Japanse effectenbeurs sloot vanmorgen fors hoger. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 338,81 punten, ofwel 2,25 procent tot 15.265,18 en kwam daarmee voor het eerst in twee weken boven de grens van 15.000 punten. Dat was vooral toe te schrijven aan buitenlandse belangstelling voor technologiefondsen.