Dallas is een rijke man

Doug J. Swanson: Big Town. Uitg. Warner Books, 293 blz. ƒ 21,95.

Temidden van alle megasellers en turbothrillers die het misdaadgenre beheersen, schittert af en toe puur goud: Big Town, het terecht veelgeprezen debuut van de Amerikaan Doug J. Swanson. Het decor is Dallas ('Dallas is a rich man with a death wish in his eye', luidt het veelzeggende motto dat Swanson aan zijn boek heeft meegegeven) en tegen die door-en-door Amerikaanse achtergrond beweegt zich Jack Flippo, een gefnuikte advocaat, gescheiden en aan lager wal, die zich in leven houdt met het fotograferen van bruiloften. In opdracht van de louche advocaat Hal Roper boort hij een gaatje in de tussendeur van een hotelkamer om een geslaagde verkoper van verkooptechnieken ('Selling Anything and Everything, Anytime and Everytime by Buddy George, Jr') op overspel te betrappen. Wat een eenvoudige, louche klus lijkt, ontaardt in harde misdaadkomedie, waarin al snel iedereen iedereen naar het leven staat.

Swanson schrijft mooi laconiek; zijn stijl kan de vergelijking met Elmore Leonard doorstaan. De grappen en situaties komen voort uit een ingehouden absurdisme en schieten nergens door naar het al te hilarische, zoals in de boeken van die andere vertegenwoordiger van de laconieke school, Carl Hiaassen, te vaak gebeurt. De intrige van Big Town is geloofwaardig en aangenaam kleinschalig - er wordt slechts één onbelangrijk personage hardhandig om zeep geholpen - maar Swanson weet een komische spanning te scheppen door de verschillende spelers in het spel verkeerd te laten gissen naar de motieven van hun tegenstanders en uit de daaruitvolgende misverstanden nieuwe scènes te creëren. Alle personages zijn diep geëtst in mooi Amerikaans idioom: Jack Flippo zelf, met zijn zwak voor de Verkeerde Vrouw, de louche advocaat Roper, zijn gestoorde beschermeling Teddy Deuce, een maniak met smetvrees, en bovenal het object van alle intriges, Buddy George Jr, die zijn verkooptechnieken predikt met de synthetische bevlogenheid van een televisiedominee. Big Town is een onweerstaanbare Amerikaanse misdaadroman en Swanson is een aanwinst voor het genre.

    • Dennis de Hoop