Charley van Rest

Charley van Rest werkt op onregelmatige tijden in MK Expositieruimte, Witte de Withstr. 53 Rotterdam, open wo t/m zo 13-18u. Voor een afspraak met Van Rest: 010 - 436 38 88.

Stof en roet zijn de materialen waarmee Charley van Rest (Jakarta 1949) 'schildert' op papier. Hoe hij dat doet is de komende maand te zien in MK Expositieruimte in Rotterdam. In het achterste deel van de galerie heeft Van Rest een atelier ingericht; via kijkspleten in de wand kunnen bezoekers hem aan het werk zien. Geheimzinnig belicht door blauw licht zie je rijen ionisatoren langs de wanden staan die, gestuurd door ventilatoren, het stof doen neerslaan op het opgehangen papier. Terwijl dat stof overwegend grijs is, geven walmende kaarsen roet af dat de werking krijgt van zwart pigment. Vanuit een hogedrukcabine regelt de kunstenaar de hoeveelheid stof die in de werkruimte circuleert, door bij wijze van eenvoudige 'afstandsbediening' af en toe een ruk te geven aan de stofzuigerzakken die aan het plafond hangen. Vandaar dat Van Rest met een stofkap voor zijn gezicht loopt, en er eventuele bezoekers ook een aanbiedt. Hij vergelijkt het aldus bewerken van papier met het gronden van een schilderij: op deze 'grondering' drukt hij bijvoorbeeld een fotonegatief af, of laat er vloeistoffen op druipen die een tekening vormen. De stoflaag vertoont trouwens al sporen, uitgebeten door de huismijt, zodat het vlak soms wel gemarmerd lijkt. Op een waaiervormig papier heeft Van Rest zojuist zijn gezicht van links naar rechts in het stof afgedrukt. Het resultaat lijkt op de afdruk van een veenlijk: een verwrongen, rudimentair herkenbaar gezicht is erin vastgelegd. Mooi is ook het effect van stofneerslag op een zilverscherm, een ouderwets projectiescherm: de metalen glans schijnt gedempt door de zachtgrijze laag heen. Het heeft eigenlijk geen verdere bewerking meer nodig.