Bloot in aidscampagne schokt SGP, GPV en RPF

DEN HAAG, 23 JUNI. De reclameposters van televisie-diva Pamela Anderson gingen nog wel. De kleine confessionele partijen in de Tweede Kamer stoorden zich weliswaar aan de Baywatch-ster in badpak, maar Kamervragen stellen had weinig zin. De reclame was immers commercie in zijn zuiverste vorm, waar de politiek geen enkele bemoeienis mee heeft.

Maar nu zijn er de affiches van de nieuwe anti-aidscampagne, waarop een halfbloot blank meisje een condoom aanbiedt aan een naakte zwarte jongen. “Doe jij wat aan, dan doe ik wat uit”, zegt het slechts in slip geklede meisje. Een schokkende campagne, menen de klein-christelijke partijen - en dit keer gedeeltelijk gefinancierd met overheidsgeld.

Dus is het tijd voor Kamervragen. De nieuwe posters kunnen 'absoluut' niet door de beugel, lieten SGP, GPV en RPF gisteren weten in schriftelijke vragen aan minister Borst van volksgezondheid, welzijn en sport, opdrachtgeefster van de campagne 'Ik vrij veilig of ik vrij niet'. Zij stellen dat “veel Nederlanders er niet van gediend zijn om nota bene op de openbare weg met dit soort foto's of afbeeldingen te worden geconfronteerd”. De boodschap 'vrij veilig' is toch al overbodig voor GPV, RPF en SGP. De beste manier om aids te voorkomen is en blijft: huwelijkse trouw.

Deze wijze van voorlichting “geeft geen pas”, vinden de drie. Ze wijzen daarbij zowel op godsdienstige bezwaren als op “de meest elementaire fatsoensregels”. Van der Vlies (SGP), Schutte (GPV) en Rouvoet (RPF) vragen de minister of het mogelijk is “de anti-aidscampagne zodanig in te kleden dat die geen aanstoot geeft”.

SGP, GPV en RPF storen zich er in het algemeen aan dat in de reclame en in voorlichtingsmateriaal “steeds vaker en steeds openlijker wordt ingespeeld op het thema sexualiteit”. De drie vinden dat de regering hier “paal en perk” aan moet stellen, zeker wanneer het gaat om posters die voor iedereen zichtbaar zijn. De Kamerleden vragen zich ook af of het in het belang van kinderen is “dat zij al op (jonge) leeftijd zo indringend met het thema sexualiteit te maken krijgen”. Kortom: het geafficheerde bloot moet weg van de openbare weg.