Australië roept zijn gezant uit Parijs terug

CANBERRA, 23 JUNI. Australië roept zijn ambassadeur terug uit Frankrijk, uit protest tegen het Franse besluit de kernproeven in de Stille Zuidzee te hervatten, zo heeft premier Paul Keating vandaag bekendgemaakt. Nieuw Zeeland zal de Australische stap niet volgen.

De Australische ambassadeur is gevraagd naar Canberra te komen “voor dringend overleg”. Keating zei dat zijn regering “vastbesloten is alles te doen om ervoor te zorgen dat Frankrijk de omvang van het verzet van Australië en de landen in de Stille Oceaan tegen hervatting van de kernproeven begrijpt en daarnaar handelt”.

Australië had eerder al enkele defensiebanden met Frankrijk opgeschort. Die maatregel wordt uitgebreid tot bezoeken van marineschepen, aankoop van militaire goederen en andere overeenkomsten op het gebied van defensie, zo liet Keating weten.

De nieuwe Australische maatregelen volgen op het vruchteloze bezoek van de minister van buitenlandse zaken, Gareth Evans, aan Parijs. Evans stond aan het hoofd van een delegatie van landen uit de Stille Zuidzee en bepleitte bij de Franse regering een herroeping van het besluit de kernproeven te hervatten, maar daar wilde Parijs niets van weten.

De premier van Nieuw Zeeland, Jim Bolger, zei vandaag de Australische stap niet te zullen volgen. Hoewel ook Wellington ontstemd is over de Franse voornemens, zei Bolger dat het terugroepen van de ambassadeur te ver gaat. Hij vermoedt dat binnenlandse politieke motieven in Australië de doorslag hebben gegeven - Keating zou zijn gekritiseerd wegens een te lauwe initiële respons op de Franse bekendmaking, vorige week, van de nieuwe kernproeven en hij zou dat nu willen compenseren.

Behalve in de Stille Zuidzee bestaat ook in het noordelijk deel van de Stille Oceaan grote bezorgheid over de Franse nucleaire plannen. De Japanse regering liet vandaag weten door te zullen gaan met het uitoefenen van druk op Frankrijk om zijn beslissing te herzien. Tokio zint niet op het nemen van diplomatieke of economische maatregelen tegen Parijs. Minister van buitenlandse zaken Kono zei eerder dat het Franse besluit neerkomt op “verraad van het vertrouwen van de niet-nucleaire landen”. (AFP, AP)