Zalm komt met derde uitgifte staatslening

DEN HAAG, 22 JUNI. Minister Zalm van financiën gaat voor de derde maal over tot de vervolguitgifte van de tienjarige lening uit 1993 (6,5 procent). De obligatie wordt in één keer op 15 april 2003 afgelost.

De inschrijving start volgende week donderdag en gebeurt via het zogeheten tendersysteem. De storting is op dinsdag 4 juli. De omvang van de lening en de uitgiftekoers worden na inschrijving vastgesteld. Op dit moment bedraagt de omvang van deze obligatie 10,4 miljard gulden. De nu nog resterende looptijd van de lening is 7,8 jaar.

Het is de derde maal dit jaar dat Zalm van de mogelijkheid tot het heropenen van een lening gebruik maakt. Naast het komen tot een betere spreiding van rente en aflossingslasten voor de staat, wil de minister met de heropening van leningen proberen goed verhandelbare leningen in verschillende looptijdsegmenten te creëren.

De volgende data van inschrijving voor een vervolguitgifte in 1995 zijn: 14 september en 16 november. Dan kunnen andere leningen dan de tienjarige uit 1993 worden heropend.

De nu aangekondigde emissie is de zevende voor de dekking van de financieringsbehoefte van het Rijk in 1995. Zalm denkt hiervoor 55,8 miljard gulden nodig te hebben. Hiervan is thans 39,65 miljard gulden gedekt door uitgifte van openbare leningen en 2,5 miljard gulden wordt gedekt door uitgifte van DTC's, Dutch Treasury Certificates. (ANP)