Voorkeur; Galerie

GARDEN OF DELIGHT Middenin het Vlaardingse polderlandschap staan keramische beelden van twintig verschillende kunstenaars opgesteld. De beeldhouwster en keramiste Vilma Henkelman organiseerde het evenement omdat keramiek volgens haar ten onrechte een 'belegen imago' heeft. Onder de titel The Garden of Delight zijn er verrassende, soms kleurrijke beelden te zien. Bijvoorbeeld de knalgele kanaries die Hans van Bentem tegen een rij wilgen plaatste, of de blauwe tolvorm van Frank Asnes. Andere deelnemers zijn oa. Thomas Ankum en Pjotr Müller. T/m 30 sep, Zuidbuurt 30, Vlaardingen, za-zo 12-17u.

SOPHIE'S PALACE In Amsterdam was enkele seizoenen onder het motto Welcome stranger kunst te zien in huis-, slaap- en werkkamer van een kunstminnend paar. In Utrecht hebben negen kunstenaars nu een imaginair huis ingericht en daartoe de ruimtes die tot hun beschikking staan, getransformeerd. Geluid is een belangrijke leidraad en verbindt de diverse presentaties met elkaar. Flarden van dagelijkse bezigheden en herinneringsbeelden wisselen elkaar af. T/m 2 juli, Catharijnesingel 60 Utrecht, vr-za 14-20u. zo 14-18u.

SHOP ART De winkeliersvereniging op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam organiseerde tussen de 's Gravendijkwal en de Heemraadssingel mini-exposities van kunstenaars in winkeletalages. Er zit veel matig werk bij, maar enkele presentaties maken de manifestatie een bezoekje waard. Zoals de opstelling van Harry Boom achter de ruiten van delicatessenwinkel Vermeijden: de flessen siroop, azijn en water (alle uit het winkelassortiment) zijn prachtig naar kleur en vorm gerangschikt, net als de gouden bordjes die huiselijk in een afdruiprekje rusten. Plakjes worst en ham worden door Henri van Zanten tussen twee glasplaten geëxposeerd op de deur van Albert Heyn, terwijl Hélène van Stralen ondeugende blote vrouwtjes van keramiek toont in het raam van een sexclub. 's Avonds vanaf 22 uur wordt op het rolluik van beddenwinkel Aad Hillenaar een slapende man geprojecteerd door Jan Neggers. T/m 28 juni in Rotterdam.

BASTIëNNE KRAMER Lampen, dekschalen, borrelglaasjes en kleding van Bastiënne Kramer worden nu in sieradengalerie Delcourt van Krimpen gepresenteerd. Beeldhouwster Kramer betoont zich een eigenzinnig en vindingrijk ontwerper en keramist, die haar voorwerpen het liefst een enigszins shabby, brutaal uiterlijk geeft. T/m 8 juli, Fokke Simonszstr. 8 Amsterdam, do-za 13-17u. zo 2 juli 14-17u.

EN VERDER Vormgevingsexpositie Bericht van/voor reizigers t/m 14 juli in galerie Intermezzo, Voorstraat 178, Dordrecht, wo-vr 11-17u30 za 11-17u; kunstenaarsboeken (ook objecten en installaties) t/m 15 juli in galerie Henn, St. Nicolaasstraat 26c, Maastricht, di-za 15-19u; Holiday, nieuw werk van het synchroon schilderende echtpaar Kocheisen + Hüllmann t/m 6 juli bij galerie Torch, Lauriergracht 94 Amsterdam.