Unigro grijpt in bij Belgische dochter

HOUTEN, 22 JUNI. Levensmiddelengroothandel Unigro heeft het management van zijn Belgische dochter aan de kant gezet. Volgens directielid R. ter Haar is er “op zijn minst sprake van grove nalatigheid” bij de groothandel Alimo.

Volgens Ter Haar is er “een groot gat” in de balans ontstaan tijdens de afwikkeling van het afgelopen jaar. Hoeveel precies wil hij niet zeggen. De directeur wil niet spreken van fraude en heeft daarom geen aangifte bij Justitie gedaan. Volgens hem zijn er minder dan vijf mensen “uitgebonjourd”. De “nalatigheid” doet zich al jaren voor. Alimo behoort ruim vier jaar tot de Unigro-organisatie.

De problemen bij Alimo, gevestigd in Franstalig België, hebben te maken met de integratie van oorspronkelijk Vlaamse en Waalse familiebedrijven tot één organisatie. De herstructurering verloopt nu voorspoedig, aldus Ter Haar. Aan de leiding staat inmiddels “een Belg die zowel Vlaams als Frans spreekt”.

Unigro (Spar, Super, Cirkel) maakte vandaag verder bekend dat het marktaandeel in Nederland met 0,4 procentpunt is gedaald tot 9,4 procent. In het boekjaar 1993/1994, dat bij Unigro loopt van februari tot januari, daalde het marktaandeel van de Nederlandse supermarkten ook al met 0,6 procentpunt.

De omzet in Nederland stagneerde vorig boekjaar op 2,615 miljard gulden, terwijl de totale omzet met 95 miljoen gulden daalde tot 4,26 miljard. In Spanje leed het concern onder de lagere peseta en onder een verandering van de lengte van het boekjaar. In België werden enkele kleine winkels gesloten en 25 eigen winkels verzelfstandigd. Daardoor mist Unigro de winst van die winkels.

De levensmiddelengroothandel heeft de afgelopen tijd gereorganiseerd om efficiënter te werken. Daardoor kon het bedrijfsresultaat flink stijgen, met 9,6 miljoen gulden naar 48,07 miljoen. De netto winst zakte echter fors, doordat in het boekjaar 1993/1994 de cijfers werden opgefleurd door een eenmalige bate van 54,5 miljoen gulden. Bovendien had het bedrijf minder fiscaal compensabele verliezen, waardoor de post belastingen steeg van 9,7 miljoen naar 14,4 miljoen. De netto winst kwam in het afgelopen boekjaar uit op 18,6 miljoen gulden, tegen 42,4 miljoen een jaar eerder. (ANP)