Tekort handelsbalans VS is fors toegenomen

WASHINGTON, 22 JUNI. Het tekort op de handelsbalans van de Verenigde Staten is toegenomen van 9,8 miljard dollar in maart tot 11,4 miljard dollar in april. Dat is het hoogste bedrag sinds het Amerikaanse ministerie van handel in januari 1992 begon met het publiceren van een gecombineerde balans voor de handel in goederen en diensten.

De gisteren gepubliceerde cijfers, die zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, vormden een flinke tegenvaller voor de financiële markten. Analisten hadden gerekend op een lichte vermindering van het handelstekort in april tot ongeveer 9 miljard dollar. Het bedrag van 9,8 miljard dollar voor maart betekent een opwaartse correctie van de eerder opgegeven 9,1 miljard dollar.

De waarde van de Amerikaanse import groeide in april met een procent tot een recordbedrag van 75,4 miljard dollar, terwijl de export verminderde met 1,3 procent tot 64 miljard dollar. Het tekort in de handel met Japan, waarmee de VS op het ogenblik scherpe conflicten hebben over de autohandel en het luchtvrachtvervoer, verminderde in april van 6,1 miljard dollar tot 5,9 miljard dollar.

Het Amerikaanse tekort in de handel met de Europese Unie daalde van 101 miljoen dollar tot 44 miljoen dollar. Met Nederland hielden de VS een fors overschot, maar dat verminderde in april wel van een miljard dollar tot 943 miljoen dollar. Over de eerste vier maanden van dit jaar zag ons land het tekort met de VS echter oplopen van 2,5 tot 3,4 miljard dollar.

Het Amerikaanse tekort in de handel met China groeide van 1,8 tot 2,2 miljard dollar. Ook bij de partners in de vrijhandelsorganisatie Nafta staan de VS diep in het rood. Het tekort met Canada groeide van 1,2 tot 1,6 miljard dollar, terwijl dat met Mexico daalde van 1,7 tot 1,5 miljard dollar. (Reuter/KRF)