Suske en Wiske op tournee in Nederland; Tante Sidonia zingend verliefd

Ze spreken en bewegen als stripfiguren, de acteurs van 'Suske en Wiske - de musical': Roest, Miljaar! Aan details is veel aandacht besteed. De rol van Sidonia wordt gespeeld door een mannelijke acteur, omdat geen vrouw aan de gestelde eisen kon voldoen.

'Suske en Wiske - de musical' is te zien in: Breda, Chassé Theater, 23 juni-23 juli. Amsterdam, Koninklijk Theater Carré, 26 juli-13 aug. Den Haag, AT&T Danstheater, 16 aug-27 aug. Eindhoven, Stadsschouwburg, 30 aug-10 sept. Venlo, De Maaspoort, 13 sept-17 sept. Sittard, Stadsschouwburg, 20 sept-24 sept. Leeuwarden, Stadsschouwburg, 27 sept-1 okt. Nijmegen, Stadsschouwburg, 11 okt-22 okt. Rotterdam, Stadsschouwburg, 27 okt tot 29 okt.

Entreeprijs: ca ƒ 30. Inl 'Suske en Wiske-musicallijn' 06-8991166.

Een halve eeuw geleden werden ze geboren, nu zijn ze tot leven gewekt. De Vlaamse striphelden Suske en Wiske, de afgelopen vijftig jaar door miljoenen kinderen verslonden en goed voor zo'n tweehonderd verschillende albums, hebben zich losgeweekt van het papier om de hoofdrol te spelen in een 'machtige musical'. De voorstelling, die tot begin dit jaar in Antwerpen draaide en daar honderdduizend bezoekers trok, reist vanaf morgenavond door Nederland.

Het verhaal van de musical is tekenend voor de Suske en Wiske-reeks: avontuurlijk maar braaf, met een vleugje romantiek, een fee en een schurk, de Teletijdmachine en een goed einde. Ingrediënten die goed bleken voor succes, vanaf 'Rikki en Wiske in Chocowakije' (1946) tot 'De zeven schaken' (1995). Het speciaal voor de musical geschreven avontuur gaat over een uitvinding van professor Barabas: een 'straffe sterrentapper' die de geheimzinnige krachten van stralende sterren kan omzetten in milieuvriendelijke energie. Eerst moeten nog even drie verdwaalde babysterren worden teruggevonden. Maar natuurlijk ligt Krimson op de loer, is Wiske te nieuwsgierig, wordt tante Sidonia verliefd en eist Lambik de leiding op zich in een reis door tijd en ruimte.

De vertaling van de striphelden naar musical-figuren door het Antwerpse Koninklijk Jeugdtheater, is geslaagd. De personages lijken fysiek en karakteristiek op hun getekende evenbeeld. Ze zìjn zelfs nog een beetje stripfiguur, met hun typische, wat hoekige motoriek. Veel aandacht is besteed aan details. Zo dragen de spelers speciaal in Parijs vervaardigde schoenen met opstaande punten, net als die van de stripfiguren. Ook de kuif van tante Sidonia, die je in de strip alleen van opzij ziet, is precies nagemaakt. Die kuif was het moeilijkste onderdeel van de kostuums, volgens ontwerpster Rita Geerts: “De pruik is in feite een hoed.”

Van de personages heeft vooral de ietwat hysterische Sidonia de overgang van tekentafel naar toneel goed doorstaan. Omdat het onmogelijk bleek een vrouw te vinden van 1 meter 85, zonder borsten en met grote voeten, die ook nog kan zingen en acteren, werd gekozen voor een man: de Vlaamse acteur Aimé Anthoni. Maar het is vooral de pompeuze, pocherige Lambik (gespeeld door Ronald Van Rillaer) die zich op toneel, net als in de strip, ontpopt tot publieksfavoriet. Het minst uit de verf komt professor Barabas - gespeeld door Alex Wilequet, schoonzoon van Suske en Wiske-uitvinder Willy Vandersteen. Maar ook in de strips zelf is de professor de minst kleurrijke figuur, die alleen in het album 'Beminde Barabas' een hoofdrol is gegund.

Ook in de tekst van de musical is de striptaal nauwgezet gevolgd. De weinig spraakzame Jerom drukt zich uit in één-lettergrepige-woorden als 'roest' (verroest) en Lambik roept regelmatig 'miljaar'. Toch zijn in de Nederlandse voorstelling typisch Vlaamse uitdrukkingen verdwenen. Zo is 'moeke heeft viskes gebakken' vervangen door 'ga maar een eind fietsen'. Ook is koningin Fabiola veranderd in koningin Beatrix en het koninklijk paleis in Laken werd Paleis Soestdijk.

De makers van de voorstelling hebben een musical willen produceren die de hele familie boeit. Maar dat is tevens de zwakte van de voorstelling. Om de oudere familieleden te vermaken, zitten er grappen in die niet te begrijpen zijn voor kinderen. Afgaand op de reacties tijdens het optreden in Antwerpen, kijken kinderen toch het liefst naar Lambik die verwaand de leiding op zich neemt en vervolgens, als niemand hem volgt en iedereen is verdwenen, wanhopig roept om Jerommeke. Met de keuze voor een echte kindermusical was 'de sterrentapper' wellicht een evenwichtiger voorstelling geworden.

De verjaarsmusical van Suske en Wiske, waarmee de organisatoren in Nederland 120.000 bezoekers hopen te trekken, was de grote droom van tekenaar Willy Vandersteen, die in 1990 overleed. “Willy Vandersteen zou er ongetwijfeld van genoten hebben te zien hoe zijn favoriete personages in deze musical tot leven worden gebracht”, aldus de huidige Suske-en-Wiske-tekenaar Paul Geerts. Tijdens de laatste voorstelling in Antwerpen, begin dit jaar, zei Geerts er dan ook van overtuigd te zijn dat de geestelijke vader van het 'deugnieten-duo' iedere voorstelling van de 'machtige musical' vanaf zijn hemels wolkje volgt.

    • Birgit Donker