Seoul en Tokio geven Noord-Korea rijst

SEOUL/TOKIO, 22 JUNI. Japan heeft vandaag besloten gratis rijst te verstrekken aan communistisch Noord-Korea in navolging van Zuid-Korea dat hier gisteren toe overging. Noord-Korea kampt met een groot gebrek aan voedsel en heeft geen geld om voor importen te betalen.

Niet bekend

Gisteren accepteerde Noord-Korea de 'rijsthulp' van zijn aartsvijand Zuid-Korea. Na vijf dagen van geheime besprekingen tussen vertegenwoordigers van beide landen in Peking kwam men overeen dat Zuid-Korea 150.000 ton rijst naar het noorden zal verschepen. In de Zuidkoreaanse havenstad Tonghae werd vandaag meteen begonnen met het laden van schepen voor Noord-Korea. Maandag wordt het eerste Zuidkoreaanse schip verwacht in de Noordkoreaanse havenstad Rajin; het wordt daarmee het eerste zuidelijke schip dat in een noordelijke haven aanlegt sinds de Koreaanse oorlog (1950-53). Eerder dit jaar kreeg een Zuidkoreaans bedrijf toestemming tegen betaling een geringe hoeveelheid rijstmeel aan Noord-Korea te leveren.

Het aanvaarden van de gratis hulp uit het kapitalistische zuiden wijst erop dat de nood in Noord-Korea hoog is gestegen. Het orthodox-communistische bewind beroemde zich er tot nu toe op volledig zelfvoorzienend te zijn, maar kan het falen van zijn eigen systeem niet langer verhullen. Noord-Korea zegt dat slechte weersomstandigheden de afgelopen jaren hebben geleid tot slechte oogsten, maar analisten in Seoul zeggen dat het voedseltekort chronisch is. Door een gebrek aan landbouwareaal en te koude weersomstandigheden kan Noord-Korea slechts voor 60 procent in zijn voedselbehoefte voorzien. Aangezien de industrie-politiek van het land louter gericht is geweest op het dekken van de eigen behoeftes, is de export minimaal en beschikt het land niet over buitenlandse valuta voor het kopen van voedsel.

In de nationale pers van Noord-Korea wordt de hulp uit Zuid-Korea angstvallig verzwegen. De Noordkoreaanse bevolking is opgevoed met een veroordeling in krachttermen van Zuid-Korea. De Noordkoreaanse onderhandelaars in Peking 'bedongen' daarom van Zuid-Korea dat de rijstbalen geen labels dragen; ook wisten ze een gezamenlijke aankondiging van de overeenkomst te voorkomen.

De Zuidkoreaanse hulp is niet onbaatzuchtig. Seoul zegt uit humanitaire overwegingen het broedervolk te helpen, maar hoopt hiermee tevens het einde te kunnen bewerkstelligen van het communistische regime. (AP, Reuter)