PKK voert aanvallen in Turks grensgebied op

ANKARA, 22 JUNI. De separatistische Koerdische Arbeiders Partij (PKK) heeft in de afgelopen week haar aanvallen op Turkse militaire posten langs de grens met Irak en Iran opgevoerd. Daarbij vonden ten minste 29 soldaten de dood.

De indruk in Ankara is dat de PKK hiermee probeert te bewijzen dat de massale Turkse militaire invasie in maart in Noord-Irak om de mobiele kampen en wapen- en voedseldepots van de Koerdische rebellen te vernietigen, nauwelijks succes heeft gehad. De PKK-aanvallen vanuit Iran hebben geleid tot een verscherping van de kritiek in Ankara op het bewind in Teheran met betrekking tot de PKK. Volgens Turkse persberichten heeft Turkije Iran voor de keus gesteld om ofwel de mobiele kampen van de PKK aan de Iraanse kant van de grens gezamenlijk te elimineren, ofwel Turkije de mogelijkheid te bieden dat karwei zelf te klaren.

De populaire krant Hürriyet berichtte vorig maand dat premier Tansu Çiller het leger zelfs al toestemming had verleend om luchtaanvallen uit te voeren op PKK-doelen in Iran, maar dat dit plan op het laatste nippertje door het ministerie van buitenlandse zaken werd verijdeld. Çiller onderstreepte evenwel deze week op een bijeenkomst van de parlementaire assemblée van de Westeuropese Unie (WEU) in Parijs dat de invasie in Noord-Irak tevens een waarschuwing moet zijn voor de andere buurlanden die de PKK de gelegenheid geven om vanaf hun grondgebied te opereren.

Teheran, dat Turkije herhaaldelijk heeft verzekerd de PKK te bestrijden, heeft in de afgelopen dagen duidelijk gemaakt dat het niet zal toestaan dat Turkse militaire vliegtuigen de grens oversteken. Iran zou hebben voorgesteld de rebellen gezamenlijk te bestrijden, elk aan de eigen kant van de grens.

De Iraakse Koerden in Noord-Irak dringen er bij de regering in Ankara op aan haast te maken met de besprekingen over een gezamenlijke grenscontrole. De Iraakse Koerdenleider Masoud Barzani waarschuwde onlangs dat de tijd in het voordeel van de PKK werkt.