Per voetbalelftal drie buitenlanders toegestaan

ZEIST, 22 JUNI. In het betaalde voetbal mogen vanaf volgend seizoen per elftal drie buitenlanders worden opgesteld. Van dit trio moet minstens één speler afkomstig zijn uit een EG-land. Dit is het akkoord dat het sectiebestuur betaald voetbal en de Centrale Spelers Raad hebben bereikt.

Het voorstel wordt komende maandag voorgelegd aan de clubs tijdens een buitengewone algemene vergadering. In de nieuwe competitie mogen betaald voetbalclubs naast de drie buitenlanders ook twee geassimileerde spelers op het wedstrijdformulier noteren. Dit zijn buitenlandse voetballers die minstens twee jaar in Nederland spelen. De Centrale Spelers Raad wilde deze termijn opvoeren tot drie jaar, maar het sectiebestuur ging hiermee niet akkoord.

De huidige regeling staat het opstellen van twee buitenlanders toe. Maar er is geen beperking voor het aantal gassimileerde spelers. Het toegestane aantal buitenlanders (wel en niet geassimileerde spelers) komt nu op vijf. Drie spelers van hen moeten echter wel een paspoort bezitten uit een EG-land. Geassimileerde spelers mogen in het vervolg alleen nog afkomstig zijn uit de Europese gemeenschap. Voor de al aanwezige buitenlanders geldt een overgangsregeling.