PELGRIMS

Tijdens het Pilgrim Festival, komend weekeinde, wordt Delfshaven in Rotterdam omgebouwd tot een Middeleeuws stadsdeel. Troubadours, minstrelen en kwakzalvers brengen de tijd tot leven waarin de 'Pilgrim Fathers' 375 jaar geleden, vanaf de kade van Delfshaven naar de Nieuwe Wereld vertrokken. De Amerikanen zien de pilgrims, een groepje Calvinisten dat Engeland in 1608 via Nederland onvluchtte, als 'seed of the nation', grondleggers van de Amerikaanse samenleving. Zij herdenken hen jaarlijks op Thanksgiving.

In Nederland is de belangstelling voor de Pilgrims gering. 'The Pilgrim Fathers Foundation' probeert er wat aan te doen met een tentoonstelling in de Pelgrimvaderskerk, het in 1417 gebouwde kerkje in de Voorhaven, en met de 'Pilgrim Trail', langs plaatsen in Amsterdam, Leiden, Delft en Delfshaven, waar de Pilgrims tussen 1608 en 1620 verbleven. En met het festival dit weekeinde: restaurants, cafés, galerieën, antiekwinkeltjes en ambachtelijke bedrijfjes waar Delfshaven rijk aan is, ontvangen hun gasten in historische kledij. Za tussen 12u30 en 15u komt vanuit Leiden een vloot met oude schepen uit Leiden aan. Inl 010-4767901.