Oost-Europa in trek bij investeerders

DEN HAAG, 22 JUNI. De voormalige communistische landen in Centraal- en Oost-Europa genieten grote populariteit bij Europese bedrijven die willen gaan investeren in andere landen. Na Duitsland is de regio Centraal en Oost-Europa favoriet. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd door de accountantsorganisatie Deloitte & Touche.

Het onderzoek is gehouden onder topmanagers van 193 middelgrote ondernemingen in een groot aantal Europese landen met een jaarlijkse omzet tussen 200 miljoen en 2 miljard gulden. Groot-Brittannië is sterk gedaald in populariteit. In het verleden stond het op de tweede plaats, na Duitsland, maar het is nu gedaald naar de zevende plaats.

Duitsland blijft voor de meeste Europese bedrijven onverminderd het meest populaire buitenland om te investeren. Het combineert de attracties van de sterkste westerse economieën met de groei van een voormalige Oosteuropese economie door het samengaan met de voormalige DDR.

De omvang van buitenlandse investeringen door middelgrote bedrijven zal de komende jaren toenemen, zo blijkt uit het onderzoek. Bijna de helft van de ondervraagden verwacht de komende drie jaar het peil van de investeringen te verhogen. Een kwart gaat uit van handhaving van het huidige niveau. Slechts 20 procent van de ondervraagden zegt een verlaging van de buitenlandse investeringen te verwachten.

Nederland is als investeringsland populair bij ondernemingen in Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, België en Oostenrijk. De gunstige fiscale regelingen en de talenkennis van de Nederlanders gelden als sterke punten. Nederlandse bedrijven investeren bij voorkeur in Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Scandinavië. (ANP)