Oliewaarden flink lager in overigens rustige markt

AMSTERDAM, 22 JUNI. Negatieve effecten, zoals een lagere dollar, een lagere olieprijs, waren samen met naweëen van de Brent-Spar affaire volgens handelaren de factoren die samenspanden om het aandeel Koninklijke Olie tijdens de ochtendhandel op een verlies van 2,30 gulden (op 189,30) te zetten.

AMSTERDAM Buiten de oliewaarden (Koninklijke Olie, Dordtsche Petroleum, Moeara Enim, Maxwell Petroleum) waren er vanochtend weinig verschuivingen. 'Dubbeltjeswerk' zorgde per saldo voor een bescheiden daling van de beursgraadmeter AEX met 1,18 punt tot 433,18.

In navolging van Koninklijke Olie verloor Dordtsche Petroleum, houdstermaatschappij in aandelen Kon.Olie, op een uiterst stille markt 2,50 gulden op 206,50. Maxwell Petroleum, dat ook in Kon.Olie belegt, leverde zelfs 5,50 gulden in op 202.

De matige, enigszins flauwe stemming op de Amsterdamse beursvloer was in overeenstemming met de zwakke openingen in Parijs, waar de beursindex (CAC-40) met vijf punten daalde tot 1897, en de DAX-index in Frankfurt. De Duitse beurs noteerde met een daling van 0,28 minimaal lager op 2143. De FT-SE in Londen was de enige uitzondering met een stijging van vijf punten tot 3385,5.

De dollar opende vanochtend lager op de Europese valutamarkten. In Amsterdam werd om 10.00 uur een koers van 1,5510 gulden opgemaakt die later afbrokkelde tot 1,5495. Woensdag werd aan het einde van de handel nog 1,5565 gulden genoteerd. Valutahandelaren tonen zich onzeker en afwachtend met het oog op de hervatting van het handelsoverleg tussen Amerika en Japan donderdagmiddag in Genève.

Het Britse pond dook voor de tweede keer dit jaar onder de magische grens van de rijksdaalder (2,4930). Kort na de jaarwisseling noteerde de Britse munt al eens 2,43 gulden. De lagere koers van het pond wordt mede veroorzaakt door onzekerheid over aanblijven van premier Major. Kledingfonds Peek & Cloppenburg viel op met een koerswinst van 3 gulden op 80 gulden. Kopieerconcern Océ-Van der Grinten boekte 1,10 gulden bij op 86 gulden. Met het oog op een mogelijke sloopopdracht voor de Brent Spar trok Smit Internationale 1,50 gulden aan tot 45,50. Nedap won 1,60 gulden op 67,40 en Nedschroef noteerde een koerswinst van 2,20 gulden op 74 gulden.

Onder de dalers bevondt zich ook de failliete tapijtfabrikant Van Besouw, dat 0,90 gulden inleverde op 1,60 (een duikeling van 36 procent). De Brabantse beddenbouwer Dico zag zijn aandelen 0,90 gulden minder waard worden op 45,10.

NEW YORK Op de effectenbeurs van Wall Street was woensdag weinig te beleven. De hele dag bleef het Dow Jones-industrie gemiddelde in de buurt van de slotstand van dinsdag. Uiteindelijk sloot de belangrijkste beursgraadmeter 3,46 punten lager op 4.547,10.

Op de Amerikaanse valutamarkt moest de dollar bijna een cent achteruit. De Amerikaanse munt noteerde tegen het einde van de handel 1,5485 gulden, vergeleken met 1,5575 gulden een etmaal eerder.

TOKIO Het Nikkei-225 koersgemiddelde moest vandaag iets van de forse winst van woensdag laten lopen. De Japanse beursthermometer sloot uiteindelijk 24,84 punten lager op 14.926,37. Aanvankelijk dreigde de Nikkei fors onderuit te gaan, maar arbitrage- en dekkingsaankopen tegen het einde van de handelsdag voorkwamen dat.