Kooijmans niet gekozen in Internationaal Gerechtshof

DEN HAAG, 22 JUNI. Oud-minister Kooijmans van buitenlandse zaken is niet gekozen tot rechter in het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Hoewel Kooijmans in de Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties veel stemmen kreeg is uiteindelijk met absolute meerderheid van stemmen na een aantal rondes de Italiaan Ferrari Bravo gekozen.

Dit heeft een woordvoerder van buitenlandse zaken meegedeeld. Bravo volgt de Italiaanse rechter Roberto Ago op die in februari is overleden. Nederland heeft fel campagne gevoerd voor de kandidatuur van Kooijmans, maar ten slotte ging de voorkeur van de leden van de Verenigde Naties uit naar een Zuideuropeaan. Op Buitenlandse Zaken heeft men er van begin af aan rekening mee gehouden dat het een tussentijdse verkiezing betrof en een Italiaanse rechter moest worden vervangen. Italië is nu ook lid van de Veiligheidsraad.

Het Internationaal Gerechtshof, het hoogste juridische orgaan van de Verenigde Naties, heeft vijftien rechters. Nederland heeft nog nooit een rechter geleverd voor het Hof, dat zijn zetel in Den Haag heeft. Naast een Nederlandse en een Italiaanse kandidaat stonden ook de Turkse diplomaat Mehmet Guney en de Spaanse rechter Torres Bernardez op de lijst. Iedere drie jaar worden vijf van de vijftien rechters vervangen. De rechters hebben een ambtstermijn van negen jaar.