Kinderagenda

alfred

Tv-helden

Alfred Jodokus Kwak, dappere Dodo, Swiebertje, Pipo de Clown, de Fabeltjeskrant, Sesamstraat en nog veel meer over veertig jaar Nederlandse jeugd- kindertelevisie is te zien en horen in het Veluws Museum. Foto's, speelgoed, poppen, sleutelhangers, puzzels en cd's van jouw favoriete helden (en die van je ouders). En uiteraard kunnen de series ook ter plaatse worden bekeken. Het boekje met de teksten van de openingsliedjes van tv-series is te koop voor ƒ 2,95. Veluws Museum, Donkerstraat 4, Harderwijk. T/m 19 aug. Ma-vr 10-17u, za 13-16u. toegang kinderen t/m 14 jaar ƒ 1,-, museumjaarkaarthouders gratis en volwassenen ƒ 2,50. Inl 03410-14468.

Werelddorp

Wat dacht je van een reis om de wereld met de hele school? Op de reizende tentoonstelling Werelddorp kan je een groot aantal nederzettingen zien van over de hele wereld. De nederzettingen zijn nagebouwd door decorbouwers uit Hollywood en ze laten het dagelijkse leven zien in Azië, Afrika, Zuid-Amerika en de Westerse wereld. Zo kan je een kijkje nemen in een Afrikaanse kraal, gebouwd van stokken, bladeren en koemest. Ontdekken hoe het is om dakloos te zijn, op straat te zwerven, altijd op zoek te zijn naar voedsel en blij wanneer je een oude auto gevonden hebt om in te slapen. Of misschien ben je wel een van die 17 miljoen vluchtelingen en leef je in een kamp, waar je onderdak bestaat uit een schuilplaats van karton, doek, glas en stokken. De bedoeling van de tentoonstelling is om te laten zien hoe andere mensen op de wereld leven en begrip te kweken voor andere culturen. Als je alle nederzettingen van Werelddorp hebt gezien mag je een eigen hulppakket samenstellen en versturen. Van 29 juni t/m 9 juli. Tijdens schooltijden is de expositie gratis toegankelijk voor kinderen van basisscholen en hun begeleiders. Inmiddels hebben al 17.000 kinderen zich aangemeld, maar wanneer je snel bent is er 's middags nog wel plaats. Res. 03417-60907 of fax 03417-61238. Buiten schooltijden vanaf 15u30-20u en in het weekend open 9u30-20u (ook gratis).

Boeken aan de Amstel

Zondag 25 juni is er tussen 10 en 18u de boekenmarkt 'Boeken aan de Amstel' (bij het Muziektheater in Amsterdam), waar het Kinderboekmuseum uit Den Haag een echte boekdrukpers heeft meegenomen om op de markt een tekening van Annet Kossen en een gedicht van Koos Meinderts op mooi papier te drukken. Het is een pagina uit 'Jan en alleman en ook zijn zusje', gedichten over lezen en schrijven. Het boekje, met de hand gezet en gedrukt door de gezellen van de Stichting Boekdruk, kost ƒ 14,50. En er zijn natuurlijk ook kraampjes met oude en nieuwe kinderboeken. je kunt ze herkennen aan het rode vlaggetje.

Een kameel in de woestijn

Dat een kameel twee bulten heeft en een dromedaris een wist je natuurlijk al, maar dat een kameel in tien minuten makkelijk 130 liter water naar binnen kan slurpen wist je waarschijnlijk niet. En dat de kameel het enige warmbloedige dier ter wereld is dat zijn lichaamstemperatuur kan aanpassen aan het klimaat waarin hij leeft en dat zijn lichaamstemperatuur overdag 6 graden hoger is dan 's nachts had je nog nooit gehoord. Bij de voorstelling 'het schip van de woestijn gestrand in het zand' vertelt een kameeldrijver over zijn huisdier. In een grote pluchen kameel zijn allerlei voorwerpen verstopt, die je er uit mag halen en zo ontdek je hoe een kameel in elkaar zit, wat hij eet en drinkt en hoe hij in de woestijn kan overleven. Vanaf 6 jaar dag. van 24 juni t/m 3 sep. in een van de zalen op de eerste verdieping van het Museon tussen 11u en 16u15u, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Toegang voor kinderen van 5 tot 12 en 65+passen ƒ 3,- en 13 jaar en ouder ƒ 5,-. Inl 070-3381405.

Wilhelmina's Zomer

Lang geleden, voordat de mensen konden lezen of schrijven, bestonden er in de wereld al duizenden verhalen. Mannetje Kalebas trekt met zijn kar van plek naar plek en vertelt verhalen over geesten en spannende avonturen. Vanaf 6 jaar om 15u in de Balszaal van Hotel New York, Wilhelminakade (Kop van Zuid), Rotterdam. Inl 010-4118110.

Tentenkamp

Verkleed in een bedoeïenenhemd ga je hout sprokkelen en water halen, zodat de vrouwen een vuurtje kunnen stoken om vers brood te bakken. Ook kan je proberen een draad te spinnen uit schapewol, hiërogliefen (het oude Egyptische schrift) te schrijven in het Egyptische huis en buiten op straat kan je allerlei oude Romeinse spelletjes spelen. En als je dorst krijgt na al die spelletjes mag je een slokje Romeinse wijn proeven. In het Bijbels Openlucht Museum kan je beleven hoe de mensen twee duizend jaar geleden in het nabije oosten leefden. Tussen 12u30 en 16u30, Bijbels Openlucht Museum, Profetenlaan 2, Heilige Landstichting (bij Nijmegen). Kinderen tot 13 jaarƒ 6,- 65+ ƒ 8,- en volwassenen ƒ 10,-. Open dag. 9-17u30. Inl 080-229829.

De A van Annie

Zijn alle kinderen van Annie Schmidt wees geworden nu Annie dood is? Een beetje misschien, maar als je al haar papieren kinderen nog een keer bij elkaar wilt zien, ga dan naar het kinderboekenmuseum, waar zaterdag 24 juni een tentoonstelling geopend over 'de echte koningin van Nederland'. Met natuurlijk Abeltje, Floddertje, Dikkertje Dap, Pluk van de Petteflet, Jip en Janneke, eigenwijze poezen, badkuipen waarin je kunt zwemmen en liften die door de wereld vliegen. Kinderboekenmuseum, Prinses Irenepad 10, Den Haag. Open di-za 10-17 en zo 13-17u.

Micro Festival

Vierentwintig poppenvoorstellingen door groepen uit zeven landen voor kinderen en hun ouders met oa uit Nederland Annetje Lie, Wasgoed, Maid in Holland, De Eiber en Boebele het circuskind, uit België Sneeuwwitje, uit Indonesië Wajang Golek en uit Duitsland Die schwarze Katze. t/m 25 juni in Dordrecht. Inl 078-140342 of fax 141453.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker