Kamer wil uitleg van De Boer over akkoord Schiphol

DEN HAAG, 22 JUNI. Minister De Boer (VROM) moet de Tweede Kamer waarschijnlijk vanavond tekst en uitleg geven over haar rol bij de totstandkoming van het compromis over de verdere groei van Schiphol dat de drie paarse fracties maandagavond presenteerden. Naar aanleiding van uitspraken van de bewindsvrouw, vanmorgen in het dagblad Trouw, hebben GroenLinks en GPV om heropening van het debat gevraagd. Ze verwijten de minister misleiding van het parlement.

Niet bekend

GroenLinks en GPV wijzen erop dat het kabinet een dag later, maandag, de Tweede Kamer een brief stuurde waarin het vasthield aan de oorspronkelijke opvattingen over het nachtregime. Het kabinet ontraadde daarin een motie om het aantal nachtvluchten te beperken. GroenLinks-woordvoerder Rosenmöller meent nu dat “met de brief van maandag De Boer de Kamer op een onacceptabele manier om de tuin heeft geleid”.

Een woordvoerder van De Boer, die in Luxemburg verblijft, bevestigde vanmorgen dat er contact tussen de ministers is geweest over het nachtregime. Het ging daarbij volgens hem om “uitgangspunten voor een reactie op de inbreng van de Tweede Kamer in het debat”.

De Boer en Jorritsma, aldus de woordvoerder, hebben zondag doorgenomen hoe ver zij konden gaan als de Tweede Kamer bleef bij haar wens van een bij wet geregelde verlenging van het nachtregime. Het standpunt van het kabinet dat het nachtregime niet moest worden versoepeld, bleef daarbij overeind. Minister Jorritsma liet zich vanmorgen in soortgelijke termen uit. Het ging volgens haar om “minimumafspraken van mijzelf met collega de Boer over onze inzet in het debat”. Een dergelijk voorgesprek is, aldus Jorritsma, “logisch als je samen zo'n debat met de Tweede Kamer moet voeren”. De heropening van het debat heeft waarschijnlijk vanavond plaats.