Fraai staaltje blufpoker helpt Piket niet

AMSTERDAM, 22 JUNI. Tevreden keek Jeroen Piket nog een keer naar zijn stelling, schoof zijn stoel achteruit en stond op. Er waren nog geen drie uur gespeeld in de voorlaatste ronde van het NK-schaken en nu al stond hij totaal gewonnen. “Ik dacht, ik ga eens lekker naar Ivan kijken”, verzuchtte hij even later in de persruimte. “Maar dat viel tegen.”

Twee lege stoelen en 32 stukken in de beginstand zeiden genoeg. Een kleine vijf minuten eerder had Ivan Sokolov voor de achtste keer in tien ronden de felicitaties van zijn tegenstander in ontvangst genomen. Piket won ook, hij voor de zesde keer, maar erg veel schoot hij er zo niet mee op. Gelaten constateerde Piket dat zijn eigen goede vorm voorlopig schriel afsteekt tegen de krachts-explosies van Sokolov. “Vorig jaar had ik ook een score van acht uit tien bij het begin van de laatste ronde. Toen stond ik een punt voor. Nu sta ik een punt achter.” Toch is die achterstand nog steeds niet hopeloos. In de laatste ronde speelt Piket met wit tegen Sokolov. Mocht hij winnen en op gelijke hoogte komen, dan zal een match over vier partijen een beslissing moeten brengen.

De soevereine beslistheid waarmee Sokolov en Piket elkaar opjagen naar een unieke eindscore, lijkt een verlammende uitwerking op hun tegenstanders te hebben. De Bosniër had slechts 23 zetten nodig om de verdediging te ontwrichten van Joris Brenninkmeijer, die negen ronden lang ongeslagen was gebleven. Sokolov kreeg een overweldigende stelling met een pion-offer dat hij verleden jaar in Tilburg per ongeluk op het spoor kwam. Toen keek hij raar op van een combinatie van Georgiev die hem een pion kostte, om vervolgens te ontdekken dat hij uitstekende compensatie had voor dit verlies. Na die partij hield Sokolov zich groot en meldde rustig dat hij alles wel degelijk gezien had. De snelle winst tegen Brenninkmeijer stemde hem zo vrolijk dat hij ruiterlijk bekende dat hij dit keer niet geblunderd had.

Jeroen Piket had één zet langer nodig dan Sokolov voor een fraai staaltje blufpoker tegen Genna Sosonko. Maar hij had dan ook zwart. Voor de partij had de regerend kampioen besloten dat de situatie om een drastische aanpak vroeg en binnen de kortste keren zette Piket de stelling compromisloos op scherp. “Ik was gigantisch aan het provoceren. Maar wat moest ik anders?” De opportunistische opzet bleek een doorslaand succes. Sosonko liet zich net iets te ver uit de tent lokken en raakte met wit andermaal het spoor volledig bijster.

Zonder overspannen verwachtingen keek Piket vooruit naar de beslissende laatste ronde. De bemoedigende opmerking dat hij in zijn laatste twee toernooien - in Dos Hermanas en Amsterdam - in de slotronde Gelfand en Kasparov had verslagen, werd weggewimpeld. “Inderdaad, een opgaande lijn, maar die Sokolov lijkt nog sterker.”

In de schaduw van het geweld van de koplopers voorzag Dimitri Reinderman zijn opmerkelijke derde plaats op de ranglijst van een feestelijk tintje. Een remise tegen Van Wely bracht de 22-jarige psychologie-student op een puntentotaal van 6,5, hetgeen gezien de hoge FIDE-categorie van het toernooi goed was voor een eerste grootmeesterresultaat.

    • Dirk Jan ten Geuzendam