Eregeld Poetry voor Chinees

ROTTERDAM, 22 JUNI. Het Poetry International Eregeld (10.000 gulden) is gisteravond in de Doelen in Rotterdam toegekend aan de Chinese dichter Zhou Guoqiang. De jaarlijkse Poetry Essay-opdracht gaat naar Kees Fens. Hij zal een essay over Remco Campert schrijven.Zhou Guoqiang is volgens de eregeld-jury “één van de vele moedige Chinezen van nu die de hoop vormen van het toekomstige China. Hij is bovendien een overtuigend dichter, die in staat is zijn volk te bezielen met beelden en ideëen van een rechtvaardige, menswaardige wereld.” Zhou Guoqiang werd op 3 maart vorig jaar gearresteerd op beschuldiging van collaboratie met vijandige elementen en van het publiceren van regeringsvijandige teksten. Hij werd zes maanden in eenzame opsluiting gehouden en toen tot drie jaar dwangarbeid in een heropvoedingskamp veroordeeld. Nu verblijft hij in een strafkamp in de provincie Heilongjiang, in het noordoosten van China. Hij is ernstig ziek. Juridische bijstand is hem ontzegd. Hij werd al eerder vastgehouden. (ANP)