Duitsland wil strengere milieuregels

BONN, 22 JUNI. Duitse ministers hebben gisteren aangedrongen op een formeel verbod op het afzinken van off-shore installaties, zoals de Brent Spar die nu door Shell aan land zal worden ontmanteld. Eerder deze maand kwamen acht Noordzee-landen al een informeel verbod op dumping overeen. Groot-Brittannië, Frankrijk en Noorwegen verzetten zich toen tegen het verbod.

Zowel minister van buitenlandse zaken Kinkel als minister van milieu Merkel lieten gisteren weten aan te zullen dringen op striktere internationale regels ter bescherming van de Noordzee. Kinkel pleitte voor een snel uit te voeren implementeren actieprogramma en een internationale conferentie over vervuiling op zee.

Duitse politici van rechts tot links hebben de afgelopen weken de acties van Greenpeace tegen Shell ondersteund en zich achter de boycot van Duitse Shell-tankstations geschaard. Volgens Peter Duncan, directeur van de Duitse Shell-dochter, was de omzet gedurende de boycot 20 tot 30 procent lager dan normaal.

Niet bekend

Commentatoren dichten het Duitse publiek een niet geringe dosis hypocriesie toe. “Mensen hielden grote spandoeken omhoog voor de Shell-stations om vervolgens als een dolle over de Autobahn te razen”, aldus Stefanie Wahl van een politiek/economisch onderzoeksbureau in Bonn.

De Duitse regering heeft de regering-Major gisteren opnieuw een kleine nederlaag toegebracht in de Brent Spar-affaire. In Bonn werd correspondentie tussen Duitsland en Groot-Brittannië vrij gegeven waaruit blijkt dat Duitsland al begin vorige maand protest heeft aangetekend tegen de dumping van het laadstation. De Britten hebben altijd verontwaardigd volgehouden dat de protesten van buitenlandse regeringen pas loskwamen enkele dagen voor de voorgenomen dumping. Volgens een internationaal verdrag moeten de Noordzee-landen binnen 60 dagen na het verlenen van een vergunning protest aantekenen. Die deadline haalden de Duitsers evenwel niet. (Reuter)