Drie kwartier liedjes om mee te fluiten

Concert: Supergrass. Gehoord: 20/6 Melkweg, Amsterdam. Herhaling: 1/7 Metropolisfestival, Rotterdam.

Is er nog behoefte aan transistorradiomuziek, nu walkman en cd-speler het draagbare radiootje hebben verdrongen? Kennelijk wel, want de jonge Engelse rockgroep Supergrass staat in eigen land hoog in de albumlijst met een debuut-cd vol met uitgesproken transistorpop. De dertien liedjes van I should coco roepen de beste radiohits van The Move en the Kinks in herinnering, naast de radiovriendelijke punksongs van Buzzcocks en Undertones.

Hoewel zanger/gitarist Gaz Coombe nog maar net 19 is, doet hij niet geheimzinnig over de jaren zestig-invloeden die hij opdeed in de platenkast van zijn oom. Op het live-repertoire staan covers van The Kinks' Where have all the good times gone en een opgepepte sixties-hit van Kenny Rogers' First Edition. Ze vallen nauwelijks uit de toon tussen de zelfgeschreven nummers, want het trio uit Oxford verstaat de kunst om binnen drie minuten een aanstekelijke popsong met een meefluitbare melodielijn neer te zetten.

Met een licht hysterisch toontje in zijn stem en bakkebaarden tot op zijn schouders heeft Coombe de uitstraling van een ouderwetse popster, die zelfverzekerd met zijn gitaar op en neer springt. Tegelijk bezit hij een aandoenlijk soort naïviteit, vooral wanneer hij in Caught by the fuzz verslag doet hoe hij door de politie werd opgebracht nadat hij betrapt werd bij het roken van een stickie, en hoe hij zijn moeder daarna niet onder ogen durfde te komen.

Supergrass heeft precies genoeg leuke liedjes om drie kwartier te vullen. Langer hoeft ook niet, want op het komende Metropolisfestival moet dat genoeg zijn om het Rotterdamse Zuiderpark in een huppelstemming te brengen. Later zal moeten blijken of ze het broze evenwicht tussen luchtige nummers en tamelijk ruige gitaarmuziek kunnen bewaren, en of de trotse openingswoorden 'we are young, we are free..' van de potentiële zomerhit Alright over een paar jaar tot jeugdzonde bestempeld zullen worden.

    • Jan Vollaard