Diepenhorst hielp De Kroon in vier maanden om zeep

ROTTERDAM, 22 JUNI. Vier ontslagen werknemers van een De Kroon-filiaal in het Rotterdamse winkelcentrum De Oosterhof zitten er verslagen bij. Vandaag en morgen komen de leveranciers langs om de overgebleven partijen lingerie bij de winkel op te halen. De zestig werknemers van de lingerieketen, die deze week door de Rotterdamse rechtbank failliet werd verklaard, nemen het directeur Ton Diepenhorst zeer kwalijk dat hij “De Kroon in minder dan vijf maanden naar de knoppen heeft geholpen”.

Ton Diepenhorst is de zoon van prof.dr. A.I. Diepenhorst die doceerde aan vroegere Nederlandse Economische Hogeschool van Rotterdam. De voormalig hoogleraar was samen met zijn broer, oud-minister I.A. Diepenhorst, eigenaar van de lingerieketen die vorig jaar een omzet had van 7,7 miljoen gulden.

De filiaalleider van de Oosterhof-vestiging had haar twijfels toen Ton Diepenhorst in februari de post van algemeen directeur W. Kluijtenberg overnam. Ton Diepenhorst was al jaren directielid en “iedereen wist dat hij niet capabel was om een bedrijf te leiden”, zegt zij nu. “De Kroon is altijd een fantastisch bedrijf geweest, maar de nieuwe directeur hield er vreemde ideeën op na”.

Kort na zijn aanstelling als directeur, in februari van dit jaar, bevorderde Diepenhorst zijn vriendin tot shop coacher. Dit betekende dat zij samen met de directeur de inkoop van lingerie verzorgde en de vestigingen bezocht. “In een rode sportauto reed ze dan de winkels langs”, vertelt de filiaalleidster. “Maar haar aanwijzingen over de bedrijfsvoering raakten kant nog wal”.

Voor Ton Diepenhorst en zijn vriendin waren de lingerieprodukten die De Kroon verkocht te gewoon. “Wij hadden altijd goede kwaliteit voor leuke prijzen”, zegt een oud-werknemer. Maar vanaf het moment dat Diepenhorst directeur werd moest alles anders”. “Goedkope bh's en slipjes kopen mensen maar bij de Zeeman”, zou Diepenhorst gezegd hebben.

Het nieuwe assortiment viel niet in de smaak bij de klant. Volgens Curator S. van Wersch is het faillissement het gevolg van een samenloop van omstandigheden: “De ingekochte artikelen bleven te lang in de winkels liggen en de overheadkosten waren te hoog. Ik heb ook aanwijzingen dat er misschien te veel mensen bij De Kroon in dienst waren”, zegt hij. Van Wersch heeft “geen aanwijzigingen gevonden voor mogelijk wanbeleid”.

De filiaalhouder is het absoluut oneens met de curator. “Hij moet toch iets boven water kunnen halen”, zegt zij. “Diepenhorst heeft zich kort geleden in een kantoorpand in Ommoord gevestigd. Dat pand is zeer luxueus ingericht”. Op het moment dat Ton Diepenhorst het nieuwe kantoorpand betrok waren de leveringen aan de filialen van De Kroon al stopgezet.

Het 'nieuwe Kroon-concept' dat Diepenhorst wilde invoeren kostte handenvol met geld. Op aandringen van Diepenhorst opende De Kroon in februari 1994 een enorm filiaal in het Rotterdamse winkelcentrum Zuidplein. “Die vestiging zou een omzet van eén tot twee miljoen moeten gaan draaien, dat was volstrekt niet realistisch”, zegt de filiaalhouder nu.

De aanschaf, eind vorig jaar, van computerkassa's voor de dertien winkels maakt volgens een medewerker duidelijk dat Diepenhorst “in een droomwereld leefde”. “Gezien de kelderende omzet hebben we die nieuwe computerkassa's nauwelijks gebruikt”.

Tom Diepenhorst weigert op de beschuldigingen te reageren. “Het faillissement is voor iedereen een grote teleurstelling”, zegt hij. “De ondergang is ten dele te wijten aan de opkomst van grote lingerieketens als Hünkemöller en Livera. Het wordt te ingewikeld om uit te leggen welk complex van factoren verder een rol heeft gespeeld bij het faillissement”, zegt Diepenhorst.

Volgens curator Van Wersch is er nog geen concreet bod op de lingerieketen gedaan. De Bredase inkoopcombinatie Euretco zag een jaar geleden van overname af, omdat Diepenhorst weigerde de leiding uit handen te geven. Euretco is nu geïnteresseerd in een deel van de keten. Andere overnamekandidaten, zoals de Free Reccord Shop, hebben interesse getoond voor de panden van De Kroon die voornamelijk op A-lokaties gevestigd zijn.