Bridgers na verlies op derde plaats

ROTTERDAM, 22 JUNI. De uitslagen op het Europese kampioenschap bridge voor landenteams in het Portugese Vilamoura geven een grillig beeld te zien. De favorieten hebben zich nog niet duidelijk afgescheiden en verloren soms zelfs van mindere landen. Alleen Israel doet het tot nu heel aardig. Koploper Nederland moest gisteren tegen België zijn tweede nederlaag accepteren: 10-20. Daardoor zakte Oranje naar de derde plaats. In de race om een plek bij de bovenste vier (nodig voor kwalificatie voor het WK in China) was een nederlaag tegen onze zuiderburen niet ingecalculeerd, omdat Nederland tegen België negen van de tien keer wint.

Het kwaad geschiedde in de eerste helft. Die ging met een verschil van maar liefst 41 imps (wedstrijdpunten) verloren. Twee spellen droegen daar in belangrijke mate aan bij. Eerst kwamen Leufkens en Westra door een biedmisverstand verkeerd terecht in de slemzone en gingen down. Daarna bereikten Jansen-Westerhof een heel aardig zescontract. Maar de Luikenaar Fauconnier vond hier de enige downvariant tegen: een troefstart.

“We zitten helaas weer in het peloton”, zei een laconieke coach Henk Schippers. De goede stemming binnen het team lijkt onaangetast. En dat is uitermate belangrijk in dit zware, veertien dagen durende kampioenschap. Vanochtend won Nederland de sleutelwedstrijd tegen concurrent Groot-Brittannië met 20-10. Na de overwinning bedraagt de achterstand op Oostenrijk, dat tweede staat in het klassement, nog één punt. Israel gaat met ruime voorsprong aan de leiding.

De vrouwen hebben het EK bij de paren inmiddels achter de rug. Zoals verwacht werden Sabine Zenkel en Daniela von Arnim uit Duitsland eerste. De drie Nederlandse paren bereikten wel de finale, maar speelden daarin geen rol van betekenis. Inmiddels is het vrouwenteam aan de landenwedstrijden begonnen met een gelijkspel tegen Ierland.

Het grote nieuws vanuit Portual was gisteren van organisatorische aard: André Boekhorst is tot president van de Europese Bridge Liga gekozen. De Nederlander kreeg alle 86 stemmen. Boekhorst maakte al sinds 1973 deel uit van het bestuur van de EBL, de laatste jaren als vice-president. Het is de vraag overigens in hoeverre hij werkelijk gestalte kan geven aan het voorzitterschap, nu zijn gezondheid hem behoorlijk in de steek begint te laten.

Van een gerucht dat de laatste jaren steeds sterker werd, bleek het waarheidsgehalte hoog te zijn. De denksport bridge is op weg een olympische tak van sport te worden. De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, de Spanjaard Juan Antonio Samaranch, heeft dat schriftelijk bevestigd aan de voorzitter van de Wereld Bridge Federatie José Damiani. Dit houdt overigens nog niet in dat bridge als volwaardige discipline meedoet aan de Spelen van Atlanta in 1996. Voorlopig zal het genoegen moeten nemen met de status van olympische demonstratiesport.

    • Jan van Cleeff