Bondscoach verheugt zich op halve finale tegen Duitsland; Hockeyploeg wacht examen

AMSTELVEEN, 22 JUNI. Tom van 't Hek geniet in de sport het meest van wedstrijden tussen Nederland en Duitsland. Oranje tegen Wit, noemt hij de altijd beladen confrontaties. Hij debuteerde als bondscoach op 3 oktober van het vorig jaar in Essen met een 4-3 nederlaag tegen Duitsland en uitgerekend in zijn eerste toernooi, het EK, treft Van 't Hek na de 2-0 zege op Spanje van gisteren in de halve finale weer de eeuwige concurrent. Kan het mooier? “Vrijdagavond acht uur, stoelen bijzetten, fantastisch.”

De coach vindt het “een hele echte Nederland-Duitsland”. Want het is, zoals hij zegt, de dood of de gladiolen. Erop of eronder. De verliezer valt af, de winnaar gaat door voor de hoofdprijs. Van 't Hek: “Ik verwacht een mooie wedstrijd. Duitsers proberen altijd te hockeyen. Het zal wel 0-1, 2-1 of zoiets worden. Misschien wel verlenging en strafballen.”

Van 't Hek maakte het als speler al eens mee. Nederland-Duitsland, 1983. Ook de halve finale van het EK. Ook in het Wagenerstadion. En ook op vrijdagavond. Het is de eerste wedstrijd die de oud-international zich uit zijn eigen carrière van al die ontmoetingen tussen Oranje en Wit kan herinneren. Het was 1-1 na de reguliere speeltijd, de Duitse crack Michael Peter miste in de verlenging een strafbal en Nederland won uiteindelijk met 4-1. Twee dagen later werd Oranje Europees kampioen door de Sovjet-Unie na strafballen te verslaan.

De vraag is of de vrouwen van Van 't Hek morgen net zo tegen de spanning bestand zullen zijn als destijds de mannen van Wim van Heumen. De coach heeft er vertrouwen in, maar zeker weet hij ook niet hoe het gaat aflopen. “We doen vrijdag examen”, aldus Van 't Hek. Sinds zijn intrede heeft zijn team nog maar weinig echte wedstrijden gespeeld.

Het duel tegen mede-koploper Spanje zorgde gisteravond voor het nodige zelfvertrouwen. De olympisch kampioen werd in de eerste helft bijna weggespeeld. Maar de mentale druk was voor de Nederlandse hockeysters ook niet zo groot. Minder groot in ieder geval dan morgen tegen Duitsland. Want Oranje wist zich vóór het duel tegen Spanje al zeker van een plaats bij de laatste vier. Bovendien zakte de thuisploeg na rust weg. Die wisselvalligheid is nog bij alle EK-wedstrijden te zien geweest en dat moet ook Van 't Hek de nodige zorgen baren.

De coach heeft, zo constateerde hij gisteravond, het geluk dat een aantal belangrijke spelers in goede vorm verkeert. Keepster Jacqueline Toxopeus keerde tegen Spanje op een cruciaal moment een strafbal en centrale verdedigster Noor Holsboer liet geen tegenstandster passeren. Met Steenberghe en topscoorster Kuipers vormen zij de as van Oranje waarover Van't Hek zich terecht zeer tevreden toont.

Over anderen is hij gezien de wisselende samenstelling van de ploeg minder te spreken. Hij liet linksback Derks al twee opeenvolgende wedstrijden op de bank beginnen, middenveldster Koolen werd tegen Spanje in het basiselftal door Van der Wielen vervangen en ook rechtsachter Appels bleef aan de kant. Van 't Hek wil niet dat er voorbarige conclusies uit de wisselingen worden getrokken. Hij zegt straks in november zestien volwaardige speelsters nodig te hebben voor het olympische kwalificatietoernooi in het warme Kaapstad. “En daar ben ik nu ook al mee bezig.”

Van 't Hek heeft tevreden geconstateerd dat de meeste speelsters al beter omgaan met de mededeling dat ze niet in de beginopstelling staan. “Ze weten nu ook dat het de volgende wedstrijd weer anders kan zijn. Het is gebruikelijk om in de sport te denken dat iemand niet meer zal spelen en is afgeschreven als zij er naast staat. Maar die tijd is wat mij betreft geweest. Natuurlijk zie ik teleurgestelde gezichten van speelsters als ze horen dat ze niet in de basisploeg staan. Maar dat hoort ook nog steeds zo, vind ik.”

Van 't Hek heeft tot nu toe in de achterhoede en op één positie van het middenveld geschoven. Voorin hebben de vleugelspeelsters Teeuwen en De Ruiter en spits Kuipers een vaste plaats. De nadelen van De Ruiter zijn bekend. Ze haalt snelheid en beweeglijkheid uit de ploeg. Aan de andere kant is de aanvoerster sterk aan de bal en heeft een uitstekend schot. Van 't Hek raakt soms geïrriteerd als er kritiek op De Ruiter wordt geleverd. “Dat ze niet van Nelli Cooman wint is me bekend”, zei de coach deze week. Maar hij peinst er niet over om De Ruiter te vervangen. “Wietske staat buiten elke discussie.” De spits beschaamde gisteravond in haar honderdste interland het vertrouwen niet en maakte de belangrijke tweede treffer.

Van 't Hek is al met al tevreden over de vorderingen die zijn team heeft gemaakt. Hij denkt dat Nederland - doelsaldo 24-0 in de EK-groep - de top van het internationale vrouwenhockey al weer is genaderd. Over de precieze positie zal de wedstrijd tegen Duitsland van morgenavond waarschijnlijk meer duidelijkheid geven.

    • Hans Klippus