BITOQUE

Vlees wordt in Portugal zo nu en dan geserveerd met een spiegelei erop. Die toevoeging is niet alleen decoratief, het eigeel dient ook als saus. Biefstuk met ei heet bitoque, maar in de volksmond staat dit gerecht bekend als bife com olho do cavalho. Letterlijk vertaald: biefstuk met een paardeoog.

Voor 2 personen:

2 biefstukken of entrecôtes

zout, peper

eventueel 1 teen knoflook uit de knijper

25 gram boter

1 eetlepel olie

2 eieren

Wrijf het vlees in met zout, peper en desgewenst knoflook. Verhit de boter en olie in een koekepan en bak de biefstukken twee minuten per kant voor een 'medium'-resultaat, of korter of langer naar smaak. Bak in een andere pan twee spiegeleieren. Het wit moet stollen, de dooiers moeten vloeibaar blijven. Leg op elke biefstuk een spiegelei. Eet er naar Portugees gebruik patates frites en een salade bij. In het Haagse hotel Des Indes is van 19 tot en met 25 juni een Portugese week, waarbij gekookt wordt door Portugese koks uit de Pousadas.

    • Annelène van Eijndhoven