BEROEMDE KAPPERS

Toni & Guy, Spuistraat 137, 1012 SV Amsterdam, 020-6200662. Di t/m za 9u30-18u, zo 12-18u, ma 11-18, do ook tot 21u. Wassen, knippen, drogen tussen ƒ 60 en ƒ 75.

Hun creaties staan op de voorplaat van bladen als Vogue en Elle. Ze hebben al meer dan 70 vestigingen in Europa, de Verenigde Staten en het Verre Oosten, en nu zijn dan toch eindelijk ook wij aan de beurt: dertig jaar na het openen van hun eerste zaak in Londen hebben de Engels-Italiaanse broers Mascolo in het Amsterdamse Magna Plaza de eerste Nederlandse Toni & Guy kapsalon geopend. Art director David Gibbs: “Het probleem van een top-kapper is altijd hetzelfde: je hebt maar twee handen, en een dag duurt 24 uur. Het gevolg is: wachtlijsten van zes maanden, en navenante prijzen.” De oplossing van de Mascolo's: zorg dat je personeel zo goed mogelijk opgeleid wordt, en let er vooral ook op dat het geen ster-allures krijgt. Want wie van ons is dat niet ook eens overkomen: dat onze kapper zijn eigen idee over ons hoofd leuker vond dan het onze, met alle gevolgen van dien? Daar kom je als klant dan ook nooit meer terug. Inmiddels staan er opleidingsinstituten in Londen, Dallas en Stuttgart, met een ook in Nederlandse vakkringen gedegen reputatie, waar behalve basistechnieken ook specialisaties geleerd kunnen worden. “Onze 'colour technician' kan niet knippen, maar er zijn mensen die het halve land door reizen om hun haar door hem te laten verven”, zegt Gibbs, die evenals een deel van het overige personeel uit Engeland afkomstig is.

Als ik met een nat hoofd even alleen word gelaten door de 'shampoo-assistant' krijg ik het gevoel dat ik op de tocht zit: mijn schedelhuid wordt snel erg koud. “Krijgt u het al koud?” is de opgewekte vraag; “Aha, dat komt door onze pepermunt-behandeling.” Na bijna een uur sta ik geknipt weer buiten. Zo'n korte kop staat bij mij al gauw lelijk, maar in de spiegel heb ik opgelucht kunnen zien dat nu in ieder geval mijn haar goed zit.

    • Bart Jippes