Ambassadeur mogelijk volgende week al weer terug; Ankara normaliseert relatie

ANKARA, 22 JUNI. In Ankara wordt sterk rekening gehouden met de mogelijkheid dat de Turkse ambassadeur in Nederland, Zeki Çelikkol volgende week naar zijn post in Den Haag terugkeert.

Een woordvoerder van het Turkse ministerie van buitenlandse zaken, Ömer Akbel, maakte gisteren duidelijk dat de verstoorde diplomatieke relaties tussen Nederland en Turkije zich aan het normaliseren zijn. “We hopen dat de positieve opstelling van Nederland met betrekking tot de bestrijding van terrorisme ons de mogelijkheid biedt om de ambassadeur zijn functie weer te laten oppakken”, aldus Akbel. Hij refereerde hiermee aan het bezoek van het waarnemend hoofd van de Nederlandse Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), A. Kievits, en het hoofd van het landelijke coördinatie centrum van het Nederlandse ministerie van binnenlandse zaken, vorige week aan Ankara. Tijdens dat bezoek werd uitvoerig gesproken met de Turkse binnenlandse veiligheidsdienst (MIT) en anderen die belast zijn met de bescherming van de staatsveiligheid, over de mogelijke vervolging van Turkse 'terroristen' in Nederland.

De Turkse krant Milliyet meldde vorige week dat Nederland zich zou willen inzetten voor de bestrijding van terroristische en criminele activiteiten van de separatische Koerdische Arbeiders Partij (PKK). In Ankara bestaat de indruk dat er voor Turkije geen belemmeringen meer zijn om hun ambassadeur op zeer korte termijn naar Nederland te laten terugkeren, nu BVD en de Turkse inlichtingendienst nauw gaan samenwerken bij de terreurbestrijding van de PKK.

Uit protest tegen de oprichtingsvergadering in Nederland van het Koerdische parlement in ballingschap riep Ankara medio april de Turkse ambassadeur voor overleg naar Turkije terug. In de ogen van Turkije is het Koerdische parlement een mantelorganisatie van PKK.

De diplomatieke crisis tussen Nederland en Turkije liep zelfs zo hoog op dat Ankara Nederland op de rode lijst plaatste, waardoor op defensiegebied geen zaken met Nederlandse bedrijven meer werden gedaan. Tijdens het bezoek van de BVD aan Ankara is ook de mogelijkheid onderzocht voor een bezoek van minister Dijkstal aan Turkije, later dit jaar.

    • Froukje Santing