Ahold neemt supermarkten van Mayfair over in VS

ZAANDAM, 22 JUNI. Ahold neemt de Amerikaanse supermarktketen Mayfair Super Markets over. Beide ondernemingen hebben daartoe woensdag een principe-overeenkomst ondertekend. De overname moet eind juli rond zijn.

Mayfair heeft 28 vestigingen in New Jersey, veertien superstores en veertien winkels met een naar Amerikaanse begrippen gemiddelde omvang. De keten had in 1994 een jaaromzet van 600 miljoen dollar ( bijna 940 miljoen gulden).

Ahold topman C. van der Hoeven liet eerder dit jaar weten dat het concern wil doorgaan met de internationale expansie. De omzet van Ahold in de Verenigde Staten steeg vorig jaar met 12,1 procent tot 7,4 miljard dollar (begin 1995 bijna 13 miljard gulden). De totale omzet van Ahold bedroeg in 1994 29 miljard gulden. De meeste groei van Ahold wordt tegenwoordig behaald in het buitenland. Exclusief de in mei 1994 overgenomen supermarktketen Red Food Stores steeg de omzet in de Verenigde Staten vorig jaar met zes procent.

Een woordvoerder van Ahold noemt Mayfair “een goed lopend bedrijf”. De keten is gekocht van Stanley Kaufelt die Mayfair in 1947 oprichte. De meeste winkels liggen in het midden en noorden van New Yersey. Mayfair is daar volgens Ahold “gezien de lange geschiedenis een zeer bekende naam”.

De 14 superstores van de keten hebben een oppervlakte van ongeveer 6000 vierkante meter. De conventionele supermarkten zijn met een oppervlakte van 3500 vierkante meter kleiner, maar naar Nederlandse begrippen groot. De gemiddelde oppervlakte van de Nederlandse Albert Heijn ligt tussen de 1200 en de 1500 vierkante meter. Volgens Ahold biedt Mayfair “interessante mogelijkheden, omdat de winkels in een dichtbevolkt gebied liggen”. “De bevolking van deze regio is over het algemeen welvarend”, zegt Ahold.

Ahold bezit nu vijf supermarktketens aan de oostkust van de Verenigde Staten. De Mayfair-keten brengt het totale aantal supermarkten op bijna 650. De expansie begon in 1977 met de overname van BI-LO in South Carolina. Deze keten is geïntegreerd met Red Food Stores. De 261 winkels van Red Food Stores en BI-LO behaalden in 1994 een omzet van 1,9 miljard dollar.

In 1981 nam Ahold Giant Food Stores in Pennsylvania over (66 vestigingen met een omzet van 1,3 miljard dollar in 1994). In 1989 volgden 40 winkels van de Finast-keten in Ohio (omzet vorig jaar 918 miljoen dollar) en Edwards Super Food Stores in Massachusetts (69 vestigingen, vorig jaar een omzet van 1,3 miljard dollar). In 1991 werd Top Markets uit New York overgenomen (172 winkels met een omzet van 1,6 miljard dollar). Tenslotte voegde Ahold dit jaar acht winkels uit de Amerikaanse staat Conneticut toe aan de Edwards-keten. Ahold wil nog niet zeggen of Mayfair bij eén van de bestaande ketens wordt ingevoegd.