Ziekenfondsraad eist 4 mln gulden van Nuts

AMSTELVEEN, 21 JUNI. De Haagse zorgverzekeraar Nuts Verzekeringen heeft in de periode van 1991 tot 1994 3,5 tot 4 miljoen gulden ten onrechte onthouden aan de kas van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Dat heeft voorzitter L. de Graaf van de Ziekenfondsraad vanochtend gezegd.

Het gaat volgens de Raad om 1,9 miljoen gulden aan niet verantwoorde kortingen bij de verstrekking van medische kunst- en hulpmiddelen. Er is een te hoog tarief berekend bij het rolstoelvervoer van in totaal 0,8 miljoen gulden. Ook zijn er voor 0,5 miljoen gulden onrechtmatige betalingen gedaan aan een aan Nuts gelieerde particuliere oogkliniek in Rijswijk. Verder is in de jaren 1992 en 1993 van 0,5 miljoen gulden per jaar teveel gerekend door het achteraf verschuiven van kosten van reguliere thuiszorg naar een subsidie voor intensieve thuiszorg en het verschuiven van beheerskosten naar de subsidie voor thuiszorg. Een aanzienlijk, nog nader vast te stellen bedrag vormt het niet berekenen van de eigen bijdrage in het rolstoelvervoer. Ook zou de Rijswijkse oogkliniek ten onrechte geneesmiddelen afzonderlijk hebben gedeclareerd.

De geschorste directeuren Zijderlaan en Ooms hebben een financiële regeling getroffen en zijn ontslagen. De commissarissen zeggen 'dat er geen redenen zijn voor aan hun persoonlijke integriteit'. Zij worden opgevolgd door directeur R. Hinse van Ohra, de beoogde fusiepartner van Nuts Verzekeringen.

Nuts Verzekeringen zal alle ten onrechte geïnde kortingen en vergoedingen terugstorten.

De Ziekenfondsraad komt op één miljoen gulden meer uit dan accountantskantoor Moret Ernst & Young dat gisteren rapporteerde over Nuts. Dat verschil zit in een vergoeding aan een Rijswijkse oogkliniek en vergoedingen voor thuiszorg.

Ziekenfondsraad en accountants zijn niet gestuit op duistere BV's waarvan eerst sprake was. Evenmin zijn onregelmatigheden of fraude geconstateerd bij vergoedingen aan directeuren of commissarissen.

De Graaf noemt het 'verontrustend' dat zich bij Nuts deze 'ernstige ontwikkelingen' hebben kunnen voordoen.