Wedstrijdverslag EK hockey vrouwen Nederland - Rusland 3-0

Het Europees kampioenschap hockey gaat nu pas echt beginnen voor het Nederlands team. Zoals verwacht verzekerde Oranje zich gisteravond door een zege op Rusland (3-0) van een plaats bij de laatste vier. Met de eveneens nog ongeslagen olympisch kampioen Spanje moet de ploeg van bondscoach Tom van 't Hek vanavond uitmaken wie er eerste en tweede in de poule worden. De nummer één speelt vrijdag in de kruisfinale tegen Duitsland, de nummer twee tegen Engeland. “Het maakt mij niet uit wie we treffen”, zegt Van 't Hek. “Maar we zullen voor eigen publiek wel voluit moeten gaan. We willen ook gewoon eerste worden in de groep.”

Nederland speelde tegen het stugge Rusland bij vlagen zeer behoorlijk hockey, maar kende ook veel mindere fases. Van 't Hek sprak meteen na afloop op het veld zijn team moed in. “Het komt echt wel”, zei hij. “Soms sloop er angst in het team”, legde hij later uit. “Rusland is geen makkelijke tegenstander, maar je hoeft er geen angst voor te hebben.” Net in een moeilijke periode, vlak voor rust, zorgde Ellen Kuipers met een tip-in voor de belangrijke eerste treffer. Captain Wietske de Ruiter maakte na veertig minuten met een veldgoal 2-0 en invalster Marlies Vossen benutte de negende strafcorner (3-0). De Ruiter had daarvoor zeven keer geen succes gehad. Mijntje Donners leek na een fraaie actie in de slotfase voor de vierde treffer te gaan zorgen, maar ze raakte de binnenkant van de paal.