Vrijspraak in VS voor neerschieten eigen helikopters

OKLAHOMA CITY, 21 JUNI. Een militaire rechtbank in de Verenigde Staten heeft de Amerikaanse luchtmachtkapitein Jim Wang (29) niet schuldig bevonden aan het per ongeluk neerschieten van twee Amerikaanse Black Hawk-helikopters boven Irak in april vorig jaar. Daarbij kwamen 26 mensen om het leven.

De piloten van twee Amerikaanse F-15's die de helikopters vernietigden, hadden de toestellen voor Iraaks aangezien. Wang was commandant van een radarvliegtuig dat het vliegverbod boven Noord-Irak moest controleren, ingesteld na de Golfoorlog om de Koerdische bevolking te beschermen. Hij werd beschuldigd van gebrekkig toezicht op twee ondergeschikte officieren, het niet hebben van een accuraat beeld van het gebied en het niet-informeren van de twee F-15's dat er eigen helikopters in de zone rondvlogen. (Reuter, AP)