Vliegtuig gekaapt in Noord-Japan

TOKIO, 21 JUNI. Een Japans vliegtuig met 365 mensen aan boord, onder wie zeven buitenlanders, is vanochtend op weg van Tokio naar Hakodate gekaapt. De kaper, die zegt lid te zijn van de sekte van de Hoogste Waarheid (Aum Shinrikyo), heeft de vrijlating geëist van de gevangen sekteleider, Shoko Asahara.

De Japanse minister van binnenlandse zaken, Hiromu Nonaka, heeft gezegd dat zich zeer waarschijnlijk handlangers van de kaper onder de passagiers bevinden. Er zijn berichten dat de inzittenden zijn geblinddoekt en gebonden. De Boeing 747 van All Nippon Airways (ANA) bevond zich vanmiddag nog op het vliegveld van Hakodate, in het uiterste zuiden van het noordelijke eiland Hokkaido. De kaper heeft geëist dat het vliegtuig wordt bijgetankt om naar Tokio terug te vliegen. Een aanbod van voedsel heeft hij echter afgewezen.

Een woordvoerder van Aum Shinrikyo, de sekte die in verband wordt gebracht met gifgasaanslag in het metrostelsel van Tokio in maart, heeft alle betrokkenheid ontkend.

De kaper, die zich heeft bekend gemaakt als Saburo Kobayashi, zou hebben gedreigd het toestel op te blazen met kneedbommen. De Japanse autoriteiten konden echter niet bevestigen of de man daadwerkelijk over explosieven beschikt.

De Japanse politie heeft alleen via de piloot van het toestel radiocontact gehad met de kaper. De politie, die rechtstreeks contact met hem wil hebben, heeft gezegd het toestel pas verder te laten vliegen wanneer alle passagiers zijn vrijgelaten en de bemanning zo nodig medische hulp heeft gekregen. De kaper heeft alle eisen afgewezen. Hij wil pas onderhandelen na terugkeer van het vliegtuig in Tokio.

In Japan, dat al enkele maanden in de ban is van de gifgasaanslag in het metrostelsel van Tokio, waarbij twaalf doden en meer dan vijfduizend gewonden vielen, werd al rekening gehouden met represaille-acties van boze sekte-leden. Sekte-woordvoerder Fumihiro Joyu, een van de weinige vooraanstaande aanhangers van Shoko Ashara die niet zijn opgepakt, zei vandaag echter dat Aum Shinrikyo niets met kaping van doen heeft omdat “het tegen de wens van goeroe Ashara en de sekte ingaat”. (Reuter, AP)