'Transfer-systeem naar schroothoop'

LUXEMBURG, 21 JUNI. Voor het Europese Hof in Luxemburg is gisteren de zaak-Bosman begonnen. De oud-speler van FC Luik eist dat de Europese rechter het transfersysteem - door clubs verlangde vergoedingssommen bij vertrek van spelers naar andere verenigingen - in strijd verklaart met het vrije verkeer van werknemers binnen de Europese Unie.

Advocaten van de Belgische voetbalbond en de Uefa trachtten de vijftien Europese rechters er van te overtuigen dat het hof in deze zaak niet onvankelijk is. Het gaat immers slechts om een eis tot schadevergoeding van Bosman, en dat kan door een nationale rechter worden afgehandeld. Bovendien zijn voetballers, menen de voetbalinstanties, niet als werknemers van een bedrijf te betitelen.

De advocaten van Bosman noemden de eis tot onontvankelijkheid “een vijgeblad” waar de machtige voetbalbonden zich niet achter kunnen verschuilen. De advocaten zijn ervan overtuigd dat het hof wel degelijk bevoegd is en dat de Europese rechter in zijn uitspraak het transfersysteem naar de schroothoop zal wijzen.