Tonkov na solorit in gouden leiderstrui van Zwitserse ronde

ROTTERDAM, 21 JUNI. Wielrenner Pavel Tonkov heeft de leiding in de Ronde van Zwitserland overgenomen van Alex Zülle. De Rus van de Italiaanse Lampre-formatie won de achtste etappe over 191 kilometer van Zug naar La Punt. Zülle kwam met een achterstand van 1.52 als tweede binnen en staat nu dertien seconden achter Tonkov in het algemeen klassement.

De achtste etappe was een zware bergrit die in de laatste 25 kilometer werd beslist. Bij de beklimming van de 2.300 meter hoge Albula-pas lag de Zwitser Imboden op kop, met in zijn kielzog de Italiaan Rebellin. Op 2.40 minuten volgden Tonkov, Zülle en Richard. Op de versnelling van de Rus hadden de beide Zwitsers geen antwoord. Tonkov achterhaalde na vijf kilometer Rebellin en Imboden en ging alleen verder met zijn aanval op de gouden leiderstrui van Zülle.

De Zwitser uit de Spaanse Once-ploeg realiseerde zich dat zijn leiderspositie gevaar liep en ging als enige achter Tonkov aan. Zülle passeerde Rebellin en Imboden, maar in de afdeling van de Albula vergrootte Tonkov, ex-wereldkampioen bij de junioren (1988), zijn voorsprong tot 1.52. Ruim voldoende om het gouden tricot van Zülle over te nemen.

In de Ronde van Catalonië deden de renners het rustig aan, na de zware bergetappe van maandag. De rit over 163 kilometer van Vall de Boi naar Lleida eindigde in een massasprint. De Italiaanse sprinter Cipollini pakte zijn derde overwinning van de ronde. Hij werd gevolgd door de Slowaak Svorada, de Fransman Capelle en de Spanjaard Edo. In het klassement veranderde niets. De Fransman Jalabert bleef aan de leiding.

In de Route du Sud pakte Laurent Dufaux gisteren de eindzege. In de vierde en laatste etappe over 165 kilometer van Luzenac naar Castres kwam zijn koppositie niet in gevaar. De rit eindigde in een massasprint, die de Belg Wilfried Nelissen won, voor de Nederlanders Wiebren Veenstra en Jean-Paul van Poppel. (ANP)