Platform tijdelijk naar Noorwegen; Shell ziet af van dumpen Brent Spar

een onzer redacteuren De Brent Spar wordt waarschijnlijk voorlopig opgeslagen in een fjord in Noorwegen om daarna aan land ontmanteld te worden. Waar dat zal gebeuren is vooralsnog onduidelijk. Shell UK, de Britse dochter van de oliemaatschappij, zal in Groot-Brittannië vragen om een vergunning voor ontmanteling aan wal.

Nog steeds overtuigd dat afzinken de beste optie is voor de vernietiging van het olielaadstation, gaf het hoofdkantoor van Shell de Britse dochteronderneming Shell UK gisteren opdracht van de voorgenomen vernietiging op zee af te zien. De positie van de Shell-ondernemingen op het continent was “onhoudbaar” geworden, aldus een verklaring van de oliemaatschappij.

Milieu-organisatie Greenpeace reageerde euforisch op het besluit. “We zijn zondermeer blij met deze beslissing en verheugd dat Shell eindelijk tot inkeer is gekomen”, aldus Greenpeace-woordvoerder Robert Morris. Greenpeace liet weten dat zijn campagne nog lang niet voorbij is. “We blijven hier tot de Britse regering een beslissing heeft genomen over de ontmanteling aan de wal. We willen op zeker spelen.”

Inmiddels wordt gezocht naar een oplossing voor de opslagtank. Het zal enkele weken duren voordat het olieplatform Brent Spar in de diepe wateren voor de Noorse kust terecht kan. Het wachten is op vergunningen.

Minister Wijers van economische zaken, die zei “heel blij” te zijn met het besluit, kreeg gisteravond al van zijn Noorse collega Stoltenberg te horen dat stallen in Noorse wateren geen probleem zou zijn. De wateren van Engeland en Schotland bieden daartoe geen mogelijkheid, omdat ze te ondiep zijn.

Vanochtend hebben sleepboten weer met het laadstation gemanoeuvreerd. Volgens Greenpeace hebben de slepers opdracht gekregen de Brent Spar terug te brengen naar zijn vertrekpunt ten oosten van de Shetland-eilanden. De milieu-organisatie liet vanochtend weten samen met Shell naar een oplossing voor het ontmantelen te willen zoeken.

    • Londen