Perscombinatie koopt televisiezender AT5

AMSTERDAM, 21 JUNI. Perscombinatie (uitgever van de Volkskrant, Trouw en het Parool) wordt volledig eigenaar van het Omroepbedrijf Amsterdam (OBA), de producent van de commerciële locale TV-zender AT5. De Gemeenteraad moet aan dit voornemen nog haar goedkeuring verlenen. Als dat gebeurt wordt Perscombinatie de eerste Nederlandse dagbladuitgever die een televisiezender bezit.

Dit blijkt uit een persbericht van de gemeente Amsterdam. De Perscombinatie wil geen commentaar geven op de transactie. De uitgever bezit reeds de helft van de aandelen in OBA. De overige 50 procent is nu in handen van het Amsterdamse kabelnet KTA, dat de gemeente wil verkopen aan Philips en het Amerikaanse telecombedrijf US West. Die hadden geen interesse in de Amsterdamse TV-zender. Perscombinatie bezat het eerste aankooprecht voor het resterende belang in AT5.

Voor het belang zal Perscombinatie 2,25 miljoen gulden neertellen. Daarnaast zal de Perscombinatie ongeveer 6 miljoen gulden aan schulden die de TV-zender bij de uitgever heeft kwijtschelden. Het is de bedoeling dat een minderheidsbelang in AT5 weer wordt doorverkocht aan de Telegraaf. In ruil daarvoor mag Perscombinatie participeren in Radio Amsterdam, de radiozender die wordt gecontroleerd door de Telegraaf. Beide Amsterdamse uitgevers praten nog over een belang van tenminste 5 procent in KTA. Daartoe zal een gezamenlijke onderneming worden opgericht.

“Om een kwaliteitsimpuls te geven aan AT5”, zo staat er te lezen in het persbericht van de gemeente, zal KTA per jaar 2,5 miljoen gulden beschikbaar stellen aan de zender. De abonnees van de Amsterdamse kabel gaan dat betalen met een extra bijdrage van 43 cent per maand voor AT5.

Ook de gemeente zal nog een bijdrage leveren aan de lokale zender. Tot 1998 stelt de gemeente jaarlijks 1,5 miljoen beschikbaar, naast een eenmalig bedrag van 6,5 miljoen gulden die vrijkomt uit de verkoop van het KTA. Daarbij gaat het ook om het kwijtschelden van schulden. Perscombinatie zal op haar beurt jaarlijks 20 procent van de winst uit AT5 aan de gemeente uitkeren, tot een maximum van 10 miljoen gulden. Op dit moment is de Amsterdamse zender die dagelijks een kwart miljoen kijkers trekt nog verliesgevend.