Opnieuw felle gevechten bij Sarajevo

SARAJEVO, 21 JUNI. In de omgeving van Sarajevo zijn gisteravond na drie dagen van betrekkelijke rust weer felle gevechten uitgebroken tussen het Bosnische regeringsleger en Bosnische Serviërs.

De gevechten braken uit ten zuiden van Sarajevo. De VN-vredesmacht slaagde er door belemmeringen voor haar bewegingsvrijheid niet in het verloop van de strijd te volgen. Het regeringsleger maakte melding van “aanzienlijke terreinwinst” rond de westelijke voorsteden van Sarajevo. De Bosnische Serviërs meldden dat het regeringsleger de Servische voorstad Hadzici onder vuur had genomen. Daarbij waren drie gewonden gevallen. In de strijd hebben de Bosnische Serviërs naar eigen zeggen alle veroveringen van het regeringsleger van eind vorige week ongedaan gemaakt.

In Sarajevo zelf kwam het tot incidentele inslagen van granaten van de Bosnische Serviërs. Daarbij vielen twee doden en zeven gewonden.

Op het diplomatieke front sprak gisteren de voormalige gezant van president Jeltsin in de crisis in ex-Joegoslavië, Vitali Tsjoerkin, gisteren voor de tweede keer in twee dagen met de Servische president Milosevic, na eerst in Pale met de leider van de Bosnische Serviërs, Karadzic, te hebben gesproken. Over de inhoud van het gesprek werd niets meegedeeld. De onderhandelaars van de EU en de VN, Carl Bildt en Thorvald Stoltenberg, spraken in Mostar met afgevaardigden van de Bosnische Kroaten en de regering. Ze reisden vervolgens door naar Zagreb voor overleg met de Kroatische leiding en de leiders van de Kroatische Serviërs.

Een poging van de VN-hulporganisatie UNHCR om de bevoorrading van Sarajevo over de weg te hervatten, is gisteren voorlopig mislukt. Een konvooi met 450 ton voedsel en brandstof werd door het Bosnische regeringsleger tegengehouden op twintig kilometer van de Bosnische hoofdstad, met het argument dat in verband met gevechten bij Kiseljak geen garanties voor de veiligheid van het konvooi konden worden gegeven.

De NAVO brengt het aantal vliegtuigen, waarmee het vliegverbod in het Bosnische luchtruim wordt afgedwongen, terug. De Nederlandse regering kreeg gisteren te horen dat ze zes van haar achttien F-16's uit de NAVO-luchtvloot in Italië kan terugtrekken. Ook andere NAVO-landen die deelnemen aan de operatie Deny Flight krijgen dat de komende dagen van de leiding van de operatie te horen.

Minister Voorhoeve (defensie) heeft gisteren met zijn Amerikaanse ambtgenoot Perry de invulling van een mogelijke Amerikaanse bijdrage voor de snelle reactiemacht voor Bosnië besproken. Als de commandant van UNPROFOR hulp van Amerikaanse gevechtshelikopters inroept, is Perry bereid die af te staan. De deelnemende landen moeten dan zelf voor bemanning zorgen, omdat de Amerikaanse regering onder geen beding grondtroepen wil inzetten in Bosnië. (Reuter, ANP, AFP)