Netwerk van 'bendes' achter lucratieve illegale pillenhandel

Bijna wekelijks rolt de politie xtc-organisaties op of ontmantelt ze laboratoria waar synthetische drugs worden vervaardigd. Vaak gaat een netwerk van 'bendes' achter de lucratieve industrie schuil. Hoe werken de pillen-bendes?

AMSTERDAM, 21 JUNI. Achter de boerderij van tante werd de speed bereid. In een loods achter de boerderij in Boxtel was neef Jan, samen met zijn vriend John, druk in de weer met vaten, oliedrums en glazen bollen. Randapparatuur voor de bereiding van amfetamine.

De twee Brabanders waren in korte tijd uitgegroeid tot leveranciers van het verboden pepmiddel. Via een tussenpersoon, bijgenaamd 'de Rooie', onderhielden ze contacten met drie groeperingen: één onder leiding van een 43-jarige Amsterdamse disco-eigenaar, eén van een amfetaminehandelaar uit Oosterhout - bijgenaamd 'de Rat', 'de Belg' of 'de Huiler' - en een groep geleid door 'Dikkop', een man uit Eersel.

De zaken lopen een tijd lang goed. Totdat bij het werken in de loods een glazen bol uit elkaar spat. Jan brandt zijn voeten aan de kokende, chemische inhoud. Een gedeelte van het tussenprodukt gaat verloren, waardoor het eindprodukt inboet aan kwaliteit. De explosie leidt tot een breuk tussen de twee Boxtelaren en de Amsterdamse groep. 'De Rooie' durft aanvankelijk niet met de inferieure amfetamine - waar nog pillen van gemaakt moeten worden - bij de Amsterdamse afnemer aan te komen: “Het lijkt wel snot!” Daarop vult de andere opdrachtgever van Jan en John, 'de Huiler', het Boxelse eindprodukt aan met amfetamine van betere samenstelling. Maar ook dit produkt bevalt de Amsterdammer niet. Hij stelt de tussenpersoon aansprakelijk. Bang geworden duikt 'de Rooie' onder in Rusland.

Deze bizarre reeks van gebeurtenissen, die zich eind vorig jaar afspeelde, staat te lezen in de verbalen van het zogeheten 'Chrysal-onderzoek'. Het politiedossier laat een staalkaart zien van individuen en meer of minder hechte groepen die zich in Brabant en Amsterdam op de illegale pillenmarkt bewegen. Een complexe, merkwaardige wereld van professionele criminelen en op snel geld beluste vrijbuiters. Zo is er 'de Muis', die aan de Zuider IJdijk bij Amsterdam pillen maakt, samen met iemand die binnen de Amsterdamse organisatie '007' of 'de Professor' wordt genoemd, maar naar wie ook wordt verwezen als 'de Slak'. Bij de aanhouding van 'de Muis' worden bij zijn loodsen pillen gevonden met het logo van een duif en het politielogo.

De dossiers geven inzicht in de verfijnde logistiek van de drugswereld. Enerzijds is sprake van samenwerking tussen groepen in Brabant en West-Nederland, anderzijds zorgen tussenpersonen voor een afzet naar Spanje en Engeland, waar weer andere groepen voor verdere distributie zorgen. De 43-jarige Amsterdamse discotheek-eigenaar fungeert als spil tussen een aantal criminele groeperingen. In afgeluisterde telefoongesprekken wordt naar hem verwezen als 'de Boer', 'Holle Bolle' of 'Shortneck'.

De Amsterdammer onderhield onder meer zakelijke contacten met een man uit St. Willebrord en een man uit Rijsbergen. Deze mannen gaven volgens Justitie leiding aan een organisatie die van eind 1991 tot medio 1994 zowel hard- als softdrugs im- en exporteerde. Uit politie-onderzoek blijkt eveneens dat deze mannen en de Amsterdammer compagnons zijn geweest. Zo wordt in januari 1992 voor 800.000 gulden uit een gezamenlijke pot een partij cocaïne aanbetaald.

Ook blijkt dat beide mannen amfetamine produceerden, die door de 'jongens' van de Amsterdammer “tot pillen zijn geslagen”. De pillen zouden zijn bestemd voor Engeland, een gewilde markt voor Nederlandse producenten van synthetische drugs. De bestemming Engeland duikt regelmatig op in de dossiers van het 'Chrysal-team'. Zo wordt gewag gemaakt van twee reizen in 1992 in een rubberboot naar de Engelse kust. In totaal zou circa 450 kilo Nederweed zijn vervoerd. Datzelfde jaar levert de Amsterdammer 15.000 pillen af.

In het Chrysal-onderzoek figureert ook 'een commissionair' van de Amsterdammer, die zichzelf betitelt als 'doorgeefluik' en door anderen 'Eierhoofd' wordt genoemd. Deze tussenpersoon heeft contact met een Brit, die op zijn beurt tussenpersoon is voor een criminele groepering in Engeland. De Brit is vorig jaar juli gearresteerd in het Spaanse Malaga met een kilo 'bruin' (heroïne) en een hoeveelheid xtc-pillen. Volgens de politie handelde de Brit eveneens in hasj, die zou zijn vervoerd door twee chauffeurs van Engelse militaire transporten. De xtc-pillen die bij de arrestatie van de Brit worden gevonden zijn volgens de politie afkomstig van het lab van 'de Muis' aan de Zuider-IJdijk in Amsterdam.

Na de arrestatie van de Brit in Spanje wordt tussenpersoon Eierhoofd gekidnapt. Via hem wil de Amsterdamse groep aan het geld komen dat de Brit hen nog voor de pillen schuldig is. Een paar bendeleden gaan naar Spanje 'om te vissen' en wanneer ze seinen dat ze 'beet hebben' wordt Eierhoofd vrijgelaten. Op zijn aanwijzing is een onbekende hoeveelheid geld die in Spanje was verborgen, opgegraven.

Inmiddels heeft de politie enkel successen geboekt in de strijd tegen de Brabantse en Amsterdamse amfetamine-netwerken. Voor het hof in Den Bosch is begin deze maand tegen de mannen uit St. Willebrord en Rijsbergen tien jaar gevangenisstraf en een miljoen gulden boete geëist. De Muis moet binnenkort in Den Haag terechtstaan. Een medewerker van hem is in Engeland gearresteerd met 13 kilo speed. Ook neef Jan en zijn vriend John zijn aangehouden.

Dat betekent nog niet dat de netwerken zijn ontmanteld. Van de man uit Oosterhout, onlangs veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, is bekend dat hij tijdens een vorige detentie vanuit de cel zijn amfetaminehandel gewoon voortzette. De discotheek van de Amsterdammer die begin dit jaar in Spanje werd gearresteerd is inmiddels, zo blijkt uit verklaringen, doorverkocht aan 'een bekende van de politie'.

    • Hans Moll