Militair Chili cel in voor de moord in '76 op Letelier

SANTIAGO, 21 JUNI. De voormalige tweede man van de Chileense geheime dienst, brigade-generaal Pedro Espinoza, is gisteren begonnen aan een gevangenisstraf van zes jaar. Hij was daartoe veroordeeld wegens de moord in 1976 op oud-minister van buitenlandse zaken Orlando Letelier, die na de coup tegen de socialistische president Salvador Allende in 1973 in ballingschap in Washington leefde.

Espinoza's chef, generaal Manuel Contreras die in dezelfde zaak is veroordeeld tot zeven jaar cel, bevindt zich nog steeds in een ziekenhuis van de Chileense marine in Talcahuano, in het zuiden van Chili. Hij was daarheen door het leger overgebracht kort voordat de politie hem op zijn landgoed zou komen ophalen om zijn straf te gaan uitzitten. Volgens militaire artsen is Contreras “te ziek om vervoerd te worden”.

Generaal Augusto Pinochet, na zijn staatsgreep tegen Allende tot 1990 staatshoofd en nog steeds bevelhebber van de Chileense strijdkrachten, heeft de vonnissen tegen Contreras en Espinoza eerder “onrechtvaardig” genoemd en “gekleurd door politieke overwegingen”. Pinochet zei dat het leger “zijn mensen nooit alleen zal laten”. Eerder had Pinochet in het openbaar verklaard zich bij het vonnis te zullen neerleggen.

De twee hoogste officieren van de geheime dienst DINA zijn de eerste twee Chileense militairen die zijn veroordeel wegens misdaden tijdens de dicatuur. Voor hen is een speciale gevangenis gebouwd om tegemoet te komen aan Pinochets eis dat zij “een veilige, eervolle en vredige” plek verdienen voor hun straf.

Volgens politici in Santiago heeft de zaak-Contreras Chili in de diepste constitutionele crisis gestort sinds de machtsoverdracht door de militairen in 1990. “Wij beschouwen dit als een technische coup en eerlijk gezegd weten we niet hoe we moeten reageren, want het is wij tegen het leger, de marine en de luchtmacht”, zei een hoge vertegenwoordiger deze week tegen The New York Times. Een theorie voor de bescherming die Contreras geniet is dat hij documenten openbaar zou kunnen maken die andere militairen in diskrediet kunnen brengen. Voor Espinoza de cel in ging werd hij ontslagen uit het leger. Hij zei later zich door het leger “na 46 jaar dienst in de steek gelaten” te voelen. (AP, Reuter)