Laatste gijzelaars Tsjetsjenen vrijgelaten

MOSKOU, 21 JUNI. De Tsjetsjeense commando's die in Boedjonnovsk vijf dagen lang meer dan duizend mensen hebben gegijzeld, hebben gisteren in Tsjetsjenië hun laatste gijzelaars vrijgelaten en zijn de bergen ingevlucht.

De Tsjetsjenen waren maandag in zes bussen met 123 gijzelaars uit Boedjonnovsk vertrokken met garanties voor een vrije doortocht. Onder de gijzelaars, die zich als vrijwilligers voor de tocht hadden gemeld, bevonden zich negen Russische parlementariërs en elf journalisten. Gisterochtend bereikte het konvooi de grens tussen de republieken Dagestan en Tsjetsjenië. Hoewel de woordvoerder van president Jeltsin meldde dat de bussen Tsjetsjenië waren binnengereden, bleek later dat het konvooi nog langdurig aan de grens is blijven staan omdat de leider van het Tsjetsjeense commando, Sjamil Basajev, van de Russische regering aanvullende veiligheidsgaranties eiste. Pas later op de dag reed het konvooi de grens over.

De gijzelaars werden gisteravond vrijgelaten in het dorp Zandak. De meesten van hen begonnen direct aan de terugreis naar Rusland. De Tsjetsjeense commando's reden verder, in het gezelschap van drie journalisten. Vannacht bereikten ze hun doel, het dorp Dargo, acht kilometer ten oosten van Vedeno, de onlangs door het Russische leger veroverde thuisbasis van Sjamil Basajev. Tijdens de tocht hebben de Russische strijdkrachten zich afzijdig gehouden, al werd het konvooi wel langdurig geschaduwd.

Op de tweede dag van de door Basajev en zijn commando's met hun gijzelingsactie afgedwongen besprekingen over een politieke regeling in Tsjetsjenië is vooruitgang geboekt. Volgens een Hongaarse diplomaat, die namens de Europese Veiligheidsorganisatie OVSE het overleg coördineert, spraken de Russische en Tsjetsjeense delegaties af met ingang van vandaag een driedaags bestand in acht te nemen. Ook werden afspraken gemaakt over een geleidelijke terugtrekking van het Russische leger uit Tsjetsjenië. (Reuter)