KNP Leykam investeert in nieuwe papiermachines

KNP Leykam, de papierpoot van het industriële concern KNP BT, wil voor 1,2 miljard gulden investeren in het machinepark. Doel is de jaarlijkse produktiecapaciteit te vergroten van 950.000 ton tot circa 1.150.000 ton.

Dat heeft KNP BT (papier, verpakkingen, informatie- en grafische systemen) gistermiddag bekendgemaakt. De papierproduktie van KNP BT, in 1993 ondergebracht in het Oostenrijkse concern Leykam, staan in het Oostenrijkse Gratkorn, in Nijmegen en Maastricht.

De aanpassing van het machinepark moet de doelmatigheid bij KNP Leykam aanzienlijk vergroten. In Gratkorn gaat het bedrijf een nieuwe papiermachine bouwen, die vier kleinere machines moet vervangen. De nieuwe machine krijgt een capaciteit van 470.000 ton. De vier te vervangen exemplaren zijn goed voor 260.000 ton. In Maastricht richt KNP Leykam zijn twee machines anders in. De zogeheten PM6 wordt omgebouwd tot een machine voor houtvrij gestreken papier voor hogere gramsgewichten. Het apparaat krijgt een capaciteit van 250.000 ton. De PM5 in Maastricht wordt vervolgens geheel gebruikt voor de produktie van eenzijdig gestreken etikettenpapier. De PM7 in Nijmegen zal 200.000 ton houtvrij gestreken papier op rollen blijven maken.