Kabelnet Utrecht verkocht

Door UTRECHT, 21 JUNI. Het Utrechtse kabelnet wordt per 1 juli voor 140 miljoen gulden verkocht aan kabelexploitant Casema. Onderdeel van de overeenkomst is dat Casema de komende jaren 70 tot 80 miljoen gulden investeert in uitbreiding en verbetering van het net. Grote delen worden vervangen door glasvezelkabel.

Wethouder G. Mik (financiën en informatie) heeft de verkoop vanmiddag bekend gemaakt. De gemeenteraad moet formeel nog instemmen met de verkoop, maar tijdens een besloten vergadering van de betrokken raadscommissies bleek gistermiddag dat de raad akkoord zal gaan.

Met de circa 100.000 aansluitingen in Utrecht krijgt Casema, een dochter van KPN, twee van de vier grote steden in handen. De Haagse kabel wordt al geëxploiteerd door Casema. Het bedrijf heeft onlangs ook getracht de 480.000 kabelaansluitingen van Amsterdam en omstreken over te nemen van de gemeente. Het college van B en W van de hoofdstad heeft echter besloten zijn kabelnetwerk over te doen aan een consortium van Philips en het Amerikaanse US West. In Nederland bezit Casema zo'n 20 procent van de markt. De kabel in Utrecht wordt op dit moment al geëxploiteerd door Casema, maar met restricties die de gemeente de feitelijke macht geeft. Deze overeenkomst, die over drie jaar zou verlopen, is door deze 'verkoop' opgeheven. De gemeente heeft wel bedongen dat de nieuwe eigenaar een basispakket blijft aanbieden tegen het huidige lage tarief.