Italiaanse president wil af van stakingen

ROME, 21 JUNI. President Lamberto Dini van Italië heeft regeringsbemiddeling aangeboden in het conflict tussen de pilotenvakbonden en de luchtvaartmaatschappij Alitalia. Daarbij heeft Dini wel als voorwaarde gesteld dat de voor vrijdag aangekondigde staking wordt afgeblazen.

Vakbonden liggen met de directie overhoop over een herstructurering die de kosten bij de luchtvaartonderneming moet terugdringen. Piloten vrezen hun baan te verliezen. De vakbonden hebben een verbod op stakingen, dat afgelopen zaterdag door de ministeries van transport en werkgelegenheid voor een periode van een week was uitgeroepen, van de hand gewezen en laten weten het verbod voor de rechter aan te vechten. Dit stakingsverbod geldt overigens voor alle transportsectoren. Ook een spoorwegstaking en acties bij veerdiensten dreigden Italië deze week lam te leggen, wat de regering bij de start van het vakantieseizoen liever niet heeft. (Reuter/AFP)