'Geen plannen voor hervatting kernproeven VS'

WASHINGTON, 21 JUNI. De Amerikaanse minister van defensie, William Perry, heeft gisteren gezegd dat de Amerikaanse regering geen plannen heeft om ondergrondse kernproeven te hervatten. Hij zei dat de VS het sinds 1992 geldende moratorium op kernproeven niet willen doorbreken. Wel zijn er volgens hem mogelijk minder zware kernproeven nodig binnen het raamwerk van een kernstopverdrag, dat in 1996 van kracht moet worden.

De dagen daarvoor had Perry gesuggereerd dat ondergrondse proeven nodig kunnen zijn om te verzekeren dat het Amerikaanse nucleaire arsenaal veilig en betrouwbaar blijft. Maandag al liet de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken weten dat de VS “niet van plan zijn om de kernproeven te hervatten”. De Amerikaanse ambassadeur in Nieuw Zeeland, Josiah Beeman, gaf gisteren in Wellington dezelfde verzekering. Hij voegde daaraan toe dat Perry “een van de vele presidentiële adviseurs is”. Een definitief besluit van de Amerikaanse regering, die intern verdeeld is over de kernproeven, wordt binnenkort verwacht. De Franse regering maakte vorige week bekend tot mei volgend jaar door te gaan met ondergrondse kernproeven. (Reuter, AP)