Franse cultuurdragers tegen kunst in ultra-rechtse steden

PARIJS, 21 JUNI. Franse kunstenaars mijden deze zomer steden waar zondag een burgemeester van het extreem-rechtse Front National is gekozen.

Oud-minister van cultuur, Jack Lang, roept op tot “cultureel en intellectueel verzet”, dat door de nieuwe FN-burgemeester van Orange “verbluffend en ondemocratisch” is genoemd.

De populaire chansonnier Patrick Bruel heeft laten weten niet te zullen optreden in Toulon en Orange. Ook de van oorsprong Albanese choreografe Angelin Préljocaj ziet af van plannen in Toulon, dat het dansfestival van Châteauvallon huisvest, te gaan werken. De Chorégies, het muziekfestival van Orange, dreigt ook een aantal kunstenaars te zullen mislopen. De operazangeres Barbara Hendricks anderzijds komt niet terug op haar goedkeuring een middelbare school in de stad haar naam te laten aannemen; haar banden met de stad zijn zo lang dat zij niet worden beïnvloed door de politiek van nu.

In Toulon zijn in de nacht van maandag op dinsdag auto's in brand gestoken. De eerste reactie in deze grootste Franse stad met een extreem-rechtse burgemeester waren over het algemeen kalm. Sindsdien hebben ook tegenstanders iets meer van zich laten horen. De meeste zorg wordt op landelijk niveau uitgesproken.

De klassieke politieke partijen lijken verdeeld over de beste manier van reageren. De socialistische voormannen Fabius en Lang zijn voor vormen van boycot, al willen zij de ongeveer zestig procent die ter plekke op andere partijen dan het Front National hebben gestemd niet in de steek laten. Secretaris-generaal Mancel van Chiracs RPR-partij waarschuwt tegen het permanent 'diaboliseren' van het FN. Frankrijks opperrabbijn, Sitruk, pleit tegen iedere aandacht voor het Front National.