Eltingh tegen Stich in eerste ronde Wimbledon

ROTTERDAM, 21 JUNI. De Nederlandse tennissers treffen lastige tegenstanders in de eerste ronde van Wimbledon dat maandag begint. Richard Krajicek die vorig jaar in de eerste ronde werd uitgeschakeld door de Australische outsider Darren Cahill, begint het grastoernooi tegen Bryan Shelton. De Amerikaan bereikte vorig jaar in Londen de vierde ronde en baarde in de eerste ronde opzien door Michael Stich uit te schakelen.De als negende geplaatste Stich is dit jaar gekoppeld aan Jacco Eltingh. Paul Haarhuis treft in Wimbledon de Amerikaan Vince Spadea, Jan Siemerink de Rus Andrei Tsjesnokov en Sjeng Schalken ontmoet de Duitser Alexander Mronz.

Titelverdediger Pete Sampras moet aantreden tegen de Duitser Karsten Braasch, de man met de merkwaardige 'kurketrekkerservice'. Sampras' belangrijkste concurrent Andre Agassi, op Wimbledon als eerste geplaatst, begint het toernooi tegen een qualifier. De man uit Las Vegas verloor op Roland Garros naar eigen zeggen door een blessure. Sindsdien heeft hij op gras getraind. Agassi verwacht op Wimbledon zijn beste tennis te kunnen laten zien.

Boris Becker ondervindt hinder van een kuitblessure. Hij heeft zijn voorbereiding in Engeland afgebroken om zich in Duitsland te laten behandelen. De Duitser die de Engelse titel driemaal won, treft in de eerste ronde de Spaanse gravelspecialist Alberto Berasategui. De Spanjaard, in 1994 nog finalist op Roland Garros, is wegens zijn matige prestaties op gras in Londen niet geplaatst.

De Nederlandse vrouwen hebben op Wimbledon gunstiger geloot. De enige geplaatste Nederlandse, Brenda Schultz, treft de Tsjechische Radka Bobkova. Stephanie Rottier neemt het op tegen de als twaalfde gerangschikte Amy Frazier uit Amerika. Miriam Oremans speelt tegen de Roemeense Ruxandra Dragomir, Kristie Boogert tegen de Spaanse Virginia Ruano Pascual.

Meest opvallende vrouwenpartij in de openingsronde is die van de als eerste geplaatste Steffi Graf. De vijfvoudig Wimbledon-winnares speelt tegen de 14-jarige Martina Hingis. Het Zwitserse talent staat negentiende op de wereldranglijst en mist daardoor net de beschermde status die de eerste zestien wel krijgen. Titelhoudster Conchita Martinez werd gekoppeld aan de Zweedse Asa Carlsson.

Bij het grastoernooi in het Duitse Halle deed Jimmy Conners weer eens van zich spreken. De 42-jarige veteraan versloeg zijn twintig jaar jongere tegenstander Sebastien Lareau. De Amerikaan maakte een fitte indruk en won voor een uitzinnig publiek in twee sets van de Canadees: 6-4 en 7-6. De winnaar van 109 enkelspel-titels zegde niets te willen bewijzen met zijn optreden. “Ik kwam omdat ik een aardige uitnodiging kreeg. Dat ik nog zo kan bewegen en de bal kan slaan, maakt het spelen nog leuk. Maar ik zou het niet meer week na week willen dooen.”

Ook Jacco Eltingh bereikte in Halle de tweede ronde. De Nederlander versloeg de Oekraïner Andrei Medvedev in drie sets met 7-6, 3-6 en 6-3. Zijn dubbelpartner Paul Haarhuis won ook in drie sets van de Zweed Anders Jarryd, afgelopen zondag nog finalist in Rosmalen (4-6, 7-5, 6-3).

De Amerikaan Richie Reneberg versloeg landgenoot Jim Courier met 6-7, 6-3, 7-6. In een spannende partij moest een tie-break in de derde en laatste set de beslissing brengen. Courier liet een matchpoint liggen op een stand van 10-9. Reneberg kwam terug tot 11-10 en sloeg op de service van Courier een gelukkige return, die vreemd opstuiterde buiten bereik van de serveerder. “Zo wil ik niet winnen”, zei Reneberg na afloop.