Bergkamp bij Arsenal als wereldster onthaald

ROTTERDAM, 21 JUNI. Dennis Bergkamp voetbalt de komende vier seizoenen voor Arsenal. De club uit Londen betaalt naar verluidt 18,5 miljoen gulden aan Inter Milaan voor de 26-jarige international. Bergkamp, die in Engeland circa 60.000 gulden per week gaat verdienen, had nog een contract voor één seizoen bij de Italiaanse club.

Bergkamp kreeg gisteren in Londen een koninklijk onthaal. Vol trots toonde de leiding van Arsenal de duurste speler die ooit op Highbury heeft gespeeld aan de pers. “Het is een eerbetoon aan de Premier League dat Dennis aanbiedingen van andere gegadigden naast zich heeft neergelegd en voor onze club heeft gekozen”, zei voorzitter Hill-Wood van Arsenal.

Ook Bergkamp zelf toonde zich zeer verheugd met de overgang naar de Londense club. “Nadat ik hoorde dat Arsenal me wilde hebben, heb ik alle gedachten aan andere ploegen verdreven. Arsenal is voor mij altijd een van de meest toonaangevende clubs in de wereld geweest. Daarnaast is het een droom voor me om in de Premier League te spelen. Ik denk dat mijn kwaliteiten hier beter tot hun recht zullen komen. In Italië verdedigen de meeste clubs, in Engeland wordt aanvallend voetbal gespeeld.”

Over de reden van zijn vertrek bij Inter wilde de 39-voudig international, die heel lang volhield zijn contract bij de Italiaanse club te zullen uitdienen, niet ingaan. In een vraaggesprek gisteren met de Italiaanse krant Corriera dello Sport zei Bergkamp nog: “Het voetbal in Zuid-Europa is een nachtmerrie voor me geweest. Ik had nooit verwacht dat mijn verblijf bij Inter op zo'n teleurstelling zou uitlopen. Londen is daarentegen de juiste plek voor mij. Ik ben enthousiast geraakt door de verhalen van Klinsmann (de Duitse international die afgelopen seizoen voor Tottenham Hotspurs uitkwam, red). Die spoelde in Engeland de nare smaak van het Italiaanse voetbal weg en werd zelfs gekozen tot speler van het jaar.”

Bergkamp kwam twee seizoenen voor Inter uit. Samen met Wim Jonk verruilde hij in de zomer van 1993 Ajax voor de Italiaanse club, die met het Nederlandse duo nieuwe sportieve successen dacht te behalen. Maar de resultaten vielen tegen en Bergkamp kon - net als Jonk - maar zelden imponeren. In 51 competitie-wedstrijden voor Inter maakte de aanvaller niet meer dan elf doelpunten.

De onderhandelingen die Bergkamps zaakwaarnemer Rob Jansen met de Londense club voerde, duurden lang. Tot op het laatste moment was het onzeker of de speler tot een akkoord zou komen. Barcelona heeft ook nog geprobeerd Bergkamp aan zich te binden, maar gistermiddag om half vijf kwamen Bergkamp en Arsenal dan toch een contract voor vier seizoenen overeen.

Bergkamp is voor Arsenal-manager Bruce Rioch, onlangs overgekomen van Bolton Wanderers, de eerste grote aankoop. Volgens Rioch is het niet meer dan logisch dat Arsenal bijna twintig miljoen gulden aan transfergeld en 60.000 gulden per week aan salaris voor Bergkamp betaald. “Daarmee onderstreept de club haar ambities. We willen en kunnen met iedereen wedijveren in de strijd om de beste spelers van de wereld. Bergkamp is een wereldster met bijzondere kwaliteiten. Hij is technisch superieur en in staat zijn talent aan te wenden in teamverband.” Bovendien, zei Rioch, zijn de spelers zeer verheugd met de komst van Bergkamp. “En ook onze supporters zullen hem en zijn familie met open armen ontvangen. Dat weet ik zeker.”

De eerste wedstrijd die de nieuwe ploeggenoot van Glenn Helder op Highbury speelt, is uitgerekend tegen Inter Milaan. Op 10 augustus staat die ontmoeting op het programma. Negen dagen later begint de Engelse competitie, waarin Arsenal voor eigen publiek als eerste tegenstander het pas gepromoveerde Middlesbrough ontmoet.

Bergkamp is de elfde Nederlander die komend seizoen in de Premier league zal uitkomen. Naast zijn ploeggenoot Helder spelen ook Gullit (bij Chelsea), Roy (Nottingham Forest), Segers (Wimbledon), Vonk (Manchester City), Boere (West Ham United), Dijkstra (Queens Park Rangers), Monkou (Southampton), De Freitas en Sneekes (Bolton Wanderers) in de hoogste afdeling van het Engelse professionele voetbal.

Bergkamps nieuwe club kwam de afgelopen jaren vooral in het nieuws door schandalen. Manager Graham kreeg zijn ontslag nadat er speculaties waren over zijn verdiensten aan transfers. International Paul Merson bekende aan drank en cocaïne verslaafd te zijn en aanvoerder Tony Adams moest nog niet zo lang geleden een paar weken in de cel doorbrengen na te zijn bekeurd voor rijden onder invloed. Desondanks behoren The Gunners tot de meest traditierijke voetbalverenigingen van Engeland. De in 1886 opgerichte club behaalde tien keer het landskampioenschap en won zes keer de FA-Cup, de Engelse beker. Vorig jaar veroverde Arsenal de Europa Cup voor bekerwinnaars. Dit jaar stonden de Londenaren opnieuw in de finale van hetzelfde Europese bekertoernooi. In Parijs was Real Zaragoza na verlenging echter te sterk voor Arsenal.

Carrière Dennis Bergkamp

aantal doelptn duels

1986-'87 Ajax 14 2 1987-'88 Ajax 25 5 1988-'89 Ajax 30 13 1989-'90 Ajax 25 8 1990-'91 Ajax 33 25 1991-'92 Ajax 30 24 1992-'93 Ajax 28 26 totaal185 103

1993-'94 Inter 30 8 1994-'95 Inter 21 3 totaal 51 11