ANSJOVISSERS / III - AFKIJKEN BIJ SUMATRA

Hoewel er in de archieven van Middelburg en Den Bosch heel wat stukken over de ansjovisvangst te vinden zijn, staat nergens genoteerd hoe de vissers van Bergen op Zoom die op de Oosterschelde op ansjovis vissen aan de speciale vismethode zijn gekomen. Volgens 'ansjovisprofessor' Nico Grosfeld, kenner van de geschiedenis van de weervisserij, is het mogelijk dat zeelieden die in de 17e eeuw op Indië voeren aan de oostkust van Sumatra deze vismethode hebben gezien en daar thuis in Holland over hebben verteld. Nog steeds wordt er in de wateren bij Sumatra, waar ook een groot getijdeverschil is, op een dergelijke manier gevist. Vandaag een Italiaans ansjovisrecept. Het kruidige sausje kan ook heel goed bij andere gebakken vis gegeten worden, bijvoorbeeld bij gebakken sardientjes of een moot tonijn.

Acciughe in salsa verde

Voor 4 personen verse ansjovis:

een stuk of 40 visjes

verse kruiden: peterselie, rozemarijn, kervel, dille, salie, enz.

2 tenen knoflook

olijfolie

boter

citroensap

zout en peper

Hak de kruiden en knoflook fijn. Er zijn ongeveer 5 eetlepels kruiden nodig. Roer kruiden en knoflook, zout en peper door elkaar en giet er zoveel olijfolie op dat er een smeuige saus ontstaat. Roer er nog ongeveer 1 eetlepels citroensap door. Verdeel deze saus over 4 kleine bakjes. Bak de ansjovis in boter en olie aan beide kanten lichtbruin en knapperig. Reken op ongeveer 3 minuten per kant. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Schep de visjes op de borden, die voorzien zijn van een bakje groene saus. Doop de vissen in de saus. Mes en vork zijn overbodig.

    • Anne Scheepmaker